UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Китаї назвали Україну "традиційно дружньою" країною

Водночас Захід стверджує, що Пекін суттєво підтримує військову машину Кремля.

Україна є традиційно дружньою країною, а Пекін готовий розвивати взаємовигідні відносини з Києвом. Про це заявив помічник міністра закордонних справ КНР Лю Бін після зустрічі з українським послом Павлом Рябікіним.

"Китай та Україна традиційно є дружніми країнами. Китай готовий співпрацювати з Україною, щоб підтримувати взаємовигідну співпрацю у всіх сферах та сприяти постійному розвитку китайсько-українських відносин", — наводить пресслужба МЗС КНР слова Лю Біна.

Читайте також: НАТО має підтримати український мирний план, а не китайсько-бразильську ініціативу – Столтенберг

Згідно з повідомленням, Рябікін заявив про готовність України  активно сприяти співпраці між двома країнами. Також посол підкреслив, що Київ надає важливого значення відносинам з Пекіном.

Також, як вказує МЗС Китаю, Рябікін та Лю Бін обговорили політичне врегулювання російсько-української війни.

Раніше заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл заявляв, що Китай надає Росії "дуже суттєву" допомогу для зміцнення військової машини Кремля, а натомість Москва передає Пекіну свої секретні військові технології підводних човнів і ракет. Посадовець підкреслив, що мова йде не про засоби подвійного призначення.

Також премʼєрка Данії Метте Фредеріксен заявляла, що без Китаю Росії було б важче воювати проти України. Вона наголосила, що Європа повинна менше залежати від КНР у питаннях технологій.

Своєю чергою у Пекіні систематично заперечують допомогу Москві. У липні речник міністерства закордонних справ КНР Лінь Цзянь назвав твердження Альянсу про підтримку Пекіном Москви "упередженими, наклепницькими та провокаційними". Він назвав НАТО "пережитком Холодної війни".