UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сі Цзіньпін відповів Анджею Дуді на заклик знайти рішення для досягнення миру в Україні

Китайський лідер відповів президенту Польщі, що «підтримує всі зусилля, спрямовані на мирне завершення війни»

Президент Польщі Анджей Дуда заявив під час візиту до Пекіна 24 червня, що він сподівається на допомогу Китаю у пошуку рішення для досягнення миру в Україні, яке поважатиме міжнародне право. Візит польського президента до КНР відбувається після того, як Пекін проігнорував Саміт миру у Швейцарії. 

«Я представив нашу точку зору на ситуацію з безпекою в Європі і світі, перш за все в нашій частині Європи. Я сподіваюся, що Китай... підтримає зусилля, спрямовані на мирне завершення війни, яку веде Росія в Україні», – сказав Дуда журналістам після зустрічі з Сі Цзіньпіном в Пекіні та уточнив, що будь-який такий мир повинен поважати міжнародне право і міжнародно визнані кордони України, повідомило Reuters.

Китайське державне телебачення повідомило, що Сі сказав Дуді, що «Китай підтримує всі зусилля, спрямовані на мирне завершення війни в Україні, і що Китай продовжуватиме відігравати роль у пошуку політичного вирішення кризи».

Читайте також: Віцеканцлер Німеччини заявив, що китайська підтримка Росії псує відносини Берліна та Пекіна

Нагадаємо, офіційний Пекін відмовився коментувати підсумки Глобального саміту миру у Швейцарії. Речник МЗС КНР Лінь Цзянь заявив, «Китай не був присутній на цьому мирному саміті і не коментуватиме спільну заяву».

Пізніше посол України в Сингапурі Катерина Зеленко повідомила, що Київ розгляне можливість участі у мирному саміті під керівництвом Китаю за участі як України, так і Росії – якщо перемовини вестимуться на правилах і принципах, закріплених у Статуті ООН.

Читайте також: Німеччина закликала Китай не постачати РФ європейські товари подвійного призначення

Вже не вперше і навіть не вдруге Путін робить підніжку своєму «всеохоплюючому стратегічному партнеру» – Китаю. Дуже цікаво, як чергові витівки Путіна будуть сприйняті у Пекіні. Ще до візиту у Північну Корею очільник Кремля публічно проігнорував так званий мирний план Китаю і Бразилії, начебто підтриманий значною кількістю держав, щоб стати альтернативою українському плану, прийнятому у Швейцарії. Про те, «Як Путін зробив підніжку Китаю» читайте в статті посла України в Японії Сергія Корсунського на ZN.UA.