UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сі Цзіньпін повторив обіцянку про “возз'єднання” з Тайванем на тлі 75-річчя правління Комуністичної партії в Китаї

Крім того, китайський лідер закликав “рішуче протистояти сепаратистській діяльності, спрямованої на незалежність Тайваню”.

Китайський лідер Сі Цзіньпін напередодні 75-річчя правління Комуністичної партії в країні повторив свою обіцянку про “возз'єднання” з Тайванем, повідомляє CNN.

Читайте також: НАТО має підтримати український мирний план, а не китайсько-бразильську ініціативу – Столтенберг

На державному банкеті з нагоди свята в понеділок, 30 вересня, Сі використав свою промову, щоб підкреслити рішучість досягти “повного возз'єднання батьківщини”.

“Це незворотна тенденція, справа праведності й спільне прагнення народу. Ніхто не може зупинити хід історії”, - сказав він тисячам присутніх у Великій народній залі в Пекіні.

“Тайвань - священна територія Китаю. Кров густіша за воду, й люди по обидва боки протоки пов'язані кровно”, - сказав Сі на банкеті, де були присутні понад три тисячі осіб, включаючи чиновників, відставних партійних лідерів та іноземних високопосадовців.

Він також закликав до поглиблення економічних і культурних обмінів через Тайванську протоку, а ще до сприяння “духовній гармонії співвітчизників по обидва боки”.

Крім того, китайський лідер закликав “рішуче протистояти сепаратистській діяльності, спрямованої на незалежність Тайваню”.

Пекін вважає президента острова Вільяма Лая “небезпечним сепаратистом”. Напруженість особливо зросла після інавгурації Лая в травні, під час якої він закликав Пекін припинити залякування Тайваню.

Тайбей заявляє, що Пекін активізував військові маневри навколо острова для перевірки здатності “захопити владу” над Тайванем. 

Читайте також: Китай надсилає безпілотники у РФ для випробування в умовах війни з Україною – The Times

Керівна Комуністична партія Китаю вважає Тайвань своєю територією. Пекін пообіцяв отримати контроль над островом, не виключивши при цьому можливості застосування сили, якщо це буде необхідно. 

Китайські лідери один за одним обіцяли взяти Тайвань під свій контроль, але Сі, найбільш “напористий” глава держави за останні десятиліття, посилив риторику й тиск на демократичний острів, підживлюючи напруженість і викликаючи занепокоєння щодо військової конфронтації.

Питання Тайваню також стало ключовим предметом суперечок між Китаєм і США. Вашингтон підтримує тісні, але неофіційні відносини з Тайбеєм і за законом зобов'язаний постачати острову зброю для самооборони.