UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сі Цзіньпін пообіцяв Африці мільярди доларів нового фінансування та мільйон робочих місць

У Пекіні проходить саміт Сі з лідерами країн африканського континенту.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін у четвер, 5 вересня, пообіцяв виділити Африці 51 мільярд доларів нового фінансування, підтримати 30 інфраструктурних проєктів на багатому на ресурси континенті, а також створити щонайменше мільйон робочих місць, повідомляє Reuters.

Читайте також: У США колишню помічницю губернатора Нью-Йорка звинуватили в роботі на Китай

У промові на великому саміті з питань китайсько-африканського співробітництва Сі пообіцяв делегатам з понад 50 країн Африки, що китайська економіка, яка становить 19 трильйонів доларів, в односторонньому порядку покращить доступ до свого ринку для африканської торгівлі.

Форум китайсько-африканського співробітництва, який проходить у Пекіні, визначає трирічний порядок денний для зв'язків між другою за величиною економікою світу й Африкою.

Виступаючи на церемонії відкриття саміту, Сі сказав, що Китай готовий запустити проєкти чистої енергетики в Африці, а також підтримати цілі континенту в галузі ядерної енергетики, допомагаючи вирішити проблему дефіциту електроенергії, який протягом тривалого часу стримував індустріалізації Африки.

За його словами, Пекін також готовий реалізувати 30 проєктів з розвитку інфраструктури та створити мережу Китай-Африка, яка включатиме наземні, морські зв'язки й координований розвиток.

“Китай готовий поглиблювати співпрацю з Африкою в промисловості, сільському господарстві, інфраструктурі, торгівлі та інвестиціях”, - сказав Сі.

“Ми готові надати допомогу в розвитку африканської континентальної зони вільної торгівлі, а також поглибити логістичне й фінансове співробітництво на користь міжрегіонального розвитку в Африці”, - додав китайський лідер.

За його словами, Пекін надасть африканським державам фінансову допомогу на 360 мільярдів юанів (50,72 мільярда доларів США), 210 мільярдів з яких буде виділено через кредитні лінії та щонайменше 70 мільярдів у вигляді нових інвестицій китайських компаній, а менші суми будуть спрямовані на військову допомогу й інші проєкти.

Водночас Пекін продемонстрував бажання відійти від фінансування великих інфраструктурних проєктів і зосередитися на продажі країнам, що розвиваються, передових і зелених технологій, в які китайські фірми інвестували значні кошти.

Читайте також: В МЗС оцінили наслідки розриву дипвідносин з Малі та Нігером: "Попри це, Україна активно втілює Африканську стратегію"

Китайські офіційні особи рекламували цей саміт як найбільший дипломатичний захід, який вони проводили за останні роки. Це перша подібна зустріч китайських і африканських лідерів у Пекіні з 2018 року, і вона припадає на критичний момент у відносинах між Китаєм і континентом, на якому розташована його єдина закордонна військова база і де він є провідною економічною іноземною державою.

Останніми роками форум вийшов за межі економічного співробітництва й охопив такі сфери, як мир і безпека, а також посилення інтересів Китаю в регіоні.

Аналітики припускають, що Сі також використає цю зустріч, щоб донести до решти світу ідею солідарності між китайським баченням світу й поглядами країн Африки — демонстрація Вашингтону того, що, попри тиск з боку США та їхніх союзників, Пекін має багато друзів.