UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сі Цзіньпін назвав китайсько-угорські відносини хорошим прикладом для Європи – Bloomberg

Китайський лідер перебуває на завершальному етапі свого європейського турне.

Президент КНР Сі Цзіньпін має намір оголосити про низку нових інвестицій у Будапешті, оскільки він рекламує прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана як модель того, як можуть виглядати відносини Європейського Союзу з другою за величиною економікою світу. Про це повідомляє Bloomberg.

"Сі був прийнятий президентом Тамашем Суликом у четвер, коли він розпочав заключний етап своєї п'ятирічної подорожі до Європи, після зупинок у Франції та Сербії. Очікується, що під час зустрічі з прем'єр-міністром Віктором Орбаном він оголосить про більш ніж десяток угод, що охоплюють залізничні, автомобільні та енергетичні проекти. Уряд Угорщини, який відчуває нестачу коштів, також прагне отримати фінансування для деяких інвестицій", – йдеться у виданні.

Журналісти також зазначають, що президент Китаю закликає Європу співпрацювати з ним для подолання торговельної напруженості, яка загрожує підірвати глобальне економічне відновлення, підтримуючи Угорщину як члена Європейського Союзу, з яким Пекіну вдалося створити "міцні, плідні і динамічні" відносини.

Читайте також: Захищаючи Україну, світ захищає і Тайвань — Foreign Affairs

"Наші дві країни повинні очолити регіональне співробітництво і дотримуватися правильного напрямку відносин між Китаєм і Європою", – наголосив глава КНР  в колонці, опублікованій в середу в газеті правлячої партії Угорщини Magyar Nemzet.

"Ці коментарі збігаються зі зростанням напруженості у відносинах між Пекіном і Брюсселем, коли західноєвропейські лідери звинувачують уряд Сі в тому, що він заполонив їхні ринки дешевим експортом, який загрожує робочим місцям. Підтримка Сі Росією, незважаючи на її війну в Україні, ще більше вивела відносини з рівноваги", – кажуть у Bloomberg.

Під керівництвом Орбана Угорщина пішла ва-банк на економічні зв'язки з Китаєм, залучивши за останні роки близько 10 мільярдів євро (10,8 мільярда доларів) запланованих або поточних інвестицій, в основному в електронну автомобільну промисловість.

Орбан часто конфліктував зі США та ЄС з приводу верховенства права, а також тісних зв'язків з Росією та Китаєм, і відкидав тиск Заходу щодо зменшення зв'язків з Пекіном або підтримки більш критичного підходу до торгівлі та прав людини.

"Позиція Угорщини тверда: щоб зберегти і підвищити конкурентоспроможність, і наша країна, і Європа повинні розвивати добрі відносини з Китаєм. Замість того, щоб розривати зв'язки, ми повинні прагнути до співпраці", – наголосив Балаж Орбан, головний політичний радник угорського прем'єр-міністра.

Читайте також: Сербія проміняла Росію на Китай – Politico

Сі розпочав своє турне Європою з Франції, де провів переговори з президентом Еммануелем Макроном, оскільки ЄС займає більш жорстку позицію щодо ризиків національній безпеці, які Китай сприймає як загрозу. Сі також зустрівся з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, яка повідомила йому, що ЄС готовий задіяти всі наявні інструменти для захисту своїх економік, якщо Китай не запропонує справедливого доступу до своїх ринків.