UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сі Цзіньпін на зустрічі з Мішустіним привітав розширення торгівлі Китаю з РФ, пообіцяв посилювати співпрацю

Товарообіг Росії та Китаю у 2023 році досяг рекордного рівня.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі з прем'єр-міністром Росії Міхаілом Мішустіним пообіцяв посилювати зв'язки з Москвою. Про це повідомляє Bloomberg.

Сі заявив, що "міцну стійкість" співпраці між Китаєм та РФ продемонструвала двостороння торгівля, яка минулого місяця досягла річного показника у 200 мільярдів доларів.

"Підтримка і розвиток китайсько-російських відносин - це стратегічний вибір, зроблений обома сторонами на основі фундаментальних інтересів двох народів", - сказав Сі під час зустрічі в середу, 20 грудня, в Пекіні.

Те, що Китай розширює співпрацю з РФ на тлі війни Росії проти України, викликає тривогу у США та країнах Європи. Західні уряди закликали Пекін не підтримувати військові зусилля Москви та вплинути на РФ, щоб вона припинила війну.

Читайте також: Білий дім: КНДР, Китай та Росія посилюють співпрацю

Однак подібні заклики мало що зробили для стримування дипломатичних обмінів між Пекіном та Москвою. Цього тижня Мішустін здійснив свій другий візит до Китаю у 2023 році, тоді як Сі зустрічався з Путіним і в Москві, і в Пекіні цього року.

Торгівля між двома країнами стрімко зросла після того, як Захід запровадив санкції проти РФ. Китайські експортери автомобілів, наприклад, користуються тим, що іноземні компанії залишають російський ринок, і продають там свої транспортні засоби. Пекін також купує більше енергоносіїв та товарів у Москви.

Обидві країни майже повністю припинили використовувати долар для оплати своїх транзакцій, заявив Мішустін у Пекіні. Понад 90% торгівлі відбувається в юанях або рублях.

Юань набуває все більшої популярності як валюта для розрахунків у торгівлі серед партнерів Китаю. За оцінками Bloomberg Economics, розрахунки в юанях зросли з 15% наприкінці 2021 року до 27% станом на вересень 2023 року, при цьому, найбільшу частку становить саме Росія.

Сі також сказав Мішустіну, що економіка Китаю стійка, має потужний потенціал, а її довгострокові позитивні фундаментальні показники залишаються незмінними. Мішустін заявив, що Росія задоволена зростанням зв'язків і готова розширювати співпрацю з Пекіном.

Обидві країни також домовилися посилювати співпрацю у сільськогосподарському секторі і спільно захищати енергетичну безпеку під час зустрічі Мішустіна з прем'єром Державної ради Китаю Лі Цяном у вівторок, 19 грудня.

Читайте також: Росія та Китай відкривають новий антизахідний фронт в Арктиці — FT

Час зрозуміти, що Росія, Іран, Північна Корея, Сирія і ще група “товаришів” діють свідомо, вони довго готувалися і мають плани та наміри йти до кінця. Зволікання з адекватною реакцією є вкрай небезпечним. Про це пише посол України в Японії Сергій Корсунський у статті “Якщо ви не за столом, то ви в меню. Що задумали Росія, Китай та їх союзники”.