UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін стверджує, що Росія і Китай не створюють військовий альянс

А от Захід, за його словами, «будує вісь».

Росія і Китай не створюють військовий альянс, стверджує президент Росії Владімір Путін.

В телеінтерв'ю російському пропагандистському телеканалу він заявив, що між країнами є військова співпраця, але вона «цілком прозора».

«Ми не створюємо з Китаєм жодного військового союзу. Так, у нас є співпраця у сфері військово-технічної взаємодії, ми не приховуємо цього, все прозоро, там немає нічого секретного. Ми маємо і військову співпрацю, і навчання проводимо. До речі, не тільки з Китаєм, а й з іншими країнами. Навіть досі», - заявив кремлівський лідер.

Путін також сказав, що західні держави будують нову «вісь», дещо схожу на альянс Німеччини та Японії під час Другої світової війни.

«Що роблять Сполучені Штати – вони створюють нові та нові союзи», - додав Путін із певним незадоволенням.

Читайте також: Що отримав Сі від візиту до Москви: нічого, крім головного болю — Bloomberg

Китай намагається позиціонувати себе як «нейтрального посередника» у війні РФ проти України, незважаючи на розвиток відносин з Росією. Пекін запропонував «мирний план», закликаючи до переговорів. Документ Пекіна розкритикували деякі західні лідери. Більше про позицію Китаю читайте в статті ексочільника МЗС України Павла Клімкіна «Китайський маджонг». 

При цьому, нещодавно Сі здійснив візит у Москву та зустрівся з главою Кремля Владіміром Путіним, пообіцявши поглибити зв'язки з РФ.