UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президентка Тайваню розкритикувала Китай за "безвідповідальні" військові навчання

Цай Івень вважає, що може відвідувати своїх союзників, зокрема США, без згоди Китаю.

Президентка Тайваню Цай Івень розкритикувала військові навчання Китаю, заявивши, що вони спричинили нестабільність на острові та в регіоні і є безвідповідальними. Про це Цай Інвень написала у Facebook, повідомляє Reuters.

Китай розпочав військові навчання в суботу після того, як Цай повернулася до Тайбея після зустрічі в Лос-Анджелесі зі спікером Палати представників Конгресу США Кевіном Маккарті.

Китай попереджав, що проти зустрічі Цай Івень з Кевіном Маккарті та не відмовлявся від застосування сили для того, щоб повернути демократично керований острів під контроль Пекіна. Уряд Тайваню рішуче заперечує претензії Китаю і неодноразово засуджував навчання.

Цай заявила, що як президентка вона представляє свою країну перед світом і що її візити за кордон, включаючи США, не є чимось новим і очікуваним для народу Тайваню.

"Однак Китай скористався цим, щоб розпочати військові навчання, що спричинило нестабільність на Тайвані та в регіоні. Це не є відповідальним ставленням для великої країни в регіоні", – сказала вона.

Цай сказала, що збройні сили і берегова охорона Тайваню відреагували спокійно і професійно та подякувала їм.

"Хоча військові навчання в Китаї завершилися, військові і співробітники служби національної безпеки продовжуватимуть залишатися на своїх постах і захищати країну", – додала вона.

Читайте також: США готові відправити свої війська на Тайвань, якщо туди вторгнеться Китай — конгресмен Маккол

Під час навчань, нагадаємо, Китай імітував точні атаки і блокаду Тайваню, піднявши в повітря десятки винищувачів і бомбардувальників. Міністерство оборони Тайваню заявило, що в понеділок 91 китайський військовий літак здійснив польоти навколо острова.