UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пекін посилює військовий тиск на Тайвань напередодні переговорів США та Китаю — Politico

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван зустрінеться з главою МЗС Китаю Ван І в Таїланді.

У суботу, 27 січня, Пекін відправив військові літаки та кораблі до Тайваню напередодні переговорів на високому рівні між американськими та китайськими офіційними особами, спрямованими на зниження напруженості між двома країнами, повідомляє Politico.

Народно-визвольна армія Китаю відправила понад 30 літаків і шість кораблів у напрямку Тайваню, згідно із заявою Міністерства оборони острова.

Читайте також: Тайвань зафіксував активність військових літаків та кораблів Китаю перед зустріччю Саллівана з Ван І 

Майже половина цих літаків перетнула серединну лінію Тайванської протоки, яка колись слугувала бар'єром між двома сторонами. 

Тайванські військові відстежували ситуацію і доручили відповідним силам відреагувати.

Цими вихідними радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван зустрінеться з міністром закордонних справ Китаю Ван І в Таїланді, щоб обговорити поточну геополітичну нестабільність, в тому числі атаки підтримуваних Іраном повстанців-хуситів на Близькому Сході.

"Китай має вплив на Тегеран; вони мають вплив в Ірані. І вони мають можливість вести переговори з іранськими лідерами, чого ми не можемо", - заявив речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

Також, як очікується, однією з тем переговорів буде і Тайвань.

Читайте також: Китай розкритикував "провокації" США в Тайванській протоці та пообіцяв подальші військові навчання

Напруженість у відносинах між Пекіном і Тайбеєм залишається високою відтоді, як Вільям Лай, якого Китай називає сепаратистом, переміг на президентських виборах на Тайвані на початку цього місяця. Про деталі цих виборів і те, чому вони важливі для України, читайте в статті Наталії БутирськоїТайванські вибори та Україна: Китаю все важче”.