UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міноборони Тайваню зафіксувало китайські повітряні кулі біля острова

Тайбей з минулого року скаржиться на повітряні кулі Китаю, називаючи їх запуски спробою Пекіна вести “психологічну війну”.

Міністерство оборони Тайваню заявило в суботу, 10 лютого, що виявило вісім повітряних куль Китаю, які перетнули Тайванську протоку за попередню добу. Дві з них пролетіли над островом, що свідчить про сплеск активності Пекіна на початку святкування Нового року за місячним календарем, повідомляє Reuters.

Читайте також: Союзник Тайваню Гватемала обдумує торговельні зв'язки з Китаєм

Тайвань, який Китай вважає своєю територією, попри рішучі заперечення Тайбею, з грудня минулого року скаржиться на повітряні кулі Пекіна, називаючи їх загрозою авіаційній безпеці і спробою вести “психологічну війну”.

У щоденному звіті про військову активність Китаю Міністерство оборони Тайваню повідомило про фіксацію першої повітряної кулі в п'ятницю, 9 лютого, вранці.

Дві повітряні кулі перетнули північну частину острова, інші наблизилися до узбережжя.

Минулого місяця уряд Китаю відкинув неодноразові скарги Тайваню на повітряні кулі, заявивши, що вони призначені для метеорологічних цілей.

Можливість використання повітряних куль для шпигунства стала глобальною проблемою в лютому минулого року, коли Сполучені Штати збили, за їхніми словами, китайську повітряну кулю для спостереження. Пекін заявив, що це був цивільний літальний апарат, який випадково збився з курсу.

Читайте також: Філіппіни збільшать військову присутність на островах поблизу Тайваню

Минулого місяця Тайвань обрав своїм наступним президентом нинішнього віце-президента Вільяма Лая, якого Китай називає небезпечним сепаратистом. Лай, який вступить на посаду в травні, пропонував переговори з Пекіном — Китай цю пропозицію відкинув. 

Про деталі виборів на Тайвані і те, чому вони важливі для України, читайте в статті Наталії БутирськоїТайванські вибори та Україна: Китаю все важче”.