UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міноборони Китаю розкритикувало США через тиждень після відновлення військових контактів на високому рівні

Речник китайського Міністерства оборони вдався до жорсткого тону на останній цього року регулярній прес-конференції.

Міністерство оборони Китаю в четвер, 28 грудня, розкритикувало Сполучені Штати, через тиждень після відновлення військових контактів країн на високому рівні. Пекін вказав на постійне втручання США в Азійсько-Тихоокеанський регіон і заявив, що Штати зберігають мислення часів "холодної війни". Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Китай запровадив санкції проти американської компанії та двох дослідників 

Нещодавно голова Об'єднаного комітету начальників штабів США, генерал Чарльз Браун провів відеоконференцію зі своїм китайським колегою, генералом Лю Чженлі. Розмова вищих генералів країн відбулася вперше після тривалої перерви через напруженість навколо Тайваню.

На переговорах обидві сторони пообіцяли працювати над відновленням контактів, щоб уникнути прорахунків і непорозумінь, а США закликали більше працювати над тим, щоб забезпечити відкритість і надійність комунікації між військовими.

Однак речник китайського Міністерства оборони Ву Цянь вдався до жорсткого тону на останній цього року регулярній прес-конференції.

"Сполучені Штати продовжують посилювати своє розгортання в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, і це сповнене мислення часів холодної війни. Їхньою метою є власні егоїстичні цілі і збереження своєї гегемонії", - заявив Ву в четвер.

Читайте також: Сі Цзіньпін назвав "возз'єднання" Китаю з Тайванем "неминучим" 

Американські офіційні особи сподівалися, що переговори Брауна з Чженлі можуть призвести до ширшого відновлення військових зв'язків. 

За словами Ву, відеодзвінок приніс "позитивні і конструктивні результати". Але Пекін очікує від Вашингтона "конкретних дій на основі рівності й поваги для сприяння міцному і стабільному розвитку китайсько-американських військових відносин", заявив речник Міноборони Китаю, додавши, що конкретні кроки будуть оголошені пізніше.

Щодо Тайваню, де 13 січня відбудуться президентські вибори, Ву звинуватив уряд острова у навмисному "роздуванні" військової загрози з боку Китаю, щоб здобути перевагу під час голосування.

Він застеріг США від втручання у справи Тайваню, в тому числі від продажу зброї острову. 

"Ми рішуче виступаємо проти будь-якої країни, яка має офіційні або військові контакти з Тайванем у будь-якій формі. США маніпулюють тайванським питанням у різних формах, що є дуже небезпечною грою. Ми закликаємо США припинити озброювати Тайвань під будь-якими приводами і в будь-який спосіб", - заявив Ву.

Речник Міноборони Китаю також звинуватив США у зростанні напруженості в Південно-Китайському морі після нещодавніх сутичок між Пекіном і Філіппінами у спірних водах. 

США підтримали Манілу в її морських суперечках з Китаєм на тлі широкого зміцнення зв'язків між двома країнами за часів президента Філіппін Фердинанда Маркоса-молодшого.

Читайте також: В Китаї заявили, що дії Філіппін у Південно-Китайському морі "надзвичайно небезпечні" 

Розмова між вищими генералами США та Китаю відбулася після того, як минулого місяця в Сан-Франциско лідери обох країн домовилися про відновлення комунікації між військовими, яку Пекін розірвав після візиту колишнього спікера Конгресу США Ненсі Пелосі на Тайвань у 2022 році.

За самітом Байдена та Сі уважно стежили в усьому світі. Які висновки можна зробити після нього? Яким є його значення для України? Про це пише Віктор Константинов у статті “Зустріч Байдена та Сі: короткий перепочинок перед неминучою бурею”.