UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китайські компанії постачають деталі білоруському оборонному підряднику, пов'язаному з РФ — Nikkei Asia

ЗМІ отримали інформацію про контракти й платіжні документи.

Китайські компанії експортували високоточні деталі, що використовуються в російській зброї, білоруському оборонному підряднику навіть після того, як він потрапив під західні санкції. Про це свідчать документи, з якими ознайомилося видання Nikkei Asia.

Читайте також: Польща тисне на Китай, щоб «приборкати» Білорусь – Bloomberg

Білоруська опозиційна група BelPol отримала контракти, платіжні документи та іншу інформацію з різних галузевих джерел про транзакції між компаніями в Білорусі та Китаї.

Згідно з цими записами, компанія Green Cycle Energy, що базується в Шеньчжені, 1 грудня отримала замовлення від білоруського оборонного підрядника “БелОМО Холдинг” на три тисячі компонентів для лазерного модуля LAD-21T. Такий надсучасний модуль використовується для бомб і ракет із лазерним наведенням.

Платіж здійснений в юанях. До транзакції було залучено шанхайську філію російського державного банку ВТБ.

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти “БелОМО” 5 грудня минулого року за надання підтримки російським військовим у сфері озброєнь. Але 16 лютого Green Cycle Energy і “БелОМО” підписали контракт на ще 5,56 мільйона юанів (764 тисяч доларів США) на закупівлю цих компонентів.

Morotack (Tianjin) Technology, ще один китайський виробник деталей, 1 лютого підписав контракт на поставку компанії “Диапроектор” групи “БелОМО” 200 одиниць компонентів під назвою “фланці” на 114 тисяч юанів. В угоді брали участь білоруські та китайські банки.

Ці компоненти вважаються критично важливими для сучасних систем наведення. У листі від 2 травня “БелОМО” також попросив компанію Morotack надсилати по сто одиниць відповідних компонентів щомісяця.

Записи містять і деякі натяки на тісну співпрацю між російськими й білоруськими оборонними підрядниками.

2 лютого санкт-петербурзька компанія Precision Laser Systems постачала “Диапроектору” компоненти, пов'язані з лазерами. Ці компоненти містили лазерні діоди, вироблені китайською компанією Haucore з міста Цзинань.

Поставка включала 78 одиниць на 499 200 доларів США. Precision Laser Systems здійснила аналогічні за обсягом поставки для “Диапроектора” 20 лютого і 20 березня.

Тим часом “Диапроектор” продає комплектуючі білоруському оборонному підряднику “Пеленг”, який постачає російським військовим танкові приціли “Сосна-У” й перебуває під санкціями США та Британії.

У замовленні на поставку, надісланому Precision Laser Systems в лютому 2023 року, компанія “Диапроектор” заявила, що її компоненти будуть поставлені оборонному підряднику “Пеленг” для виробництва “Сосна-У” в межах державного оборонного замовлення Міністерства оборони РФ.

Читайте також: Справедливий мир в Україні відповідає стратегічним інтересам Китаю – Кулеба на зустрічі з Ван Ї

Китайський уряд заперечує надання військової підтримки Росії у війні проти України. Але західні країни вважають, що Пекін допомагає російській оборонній промисловості, зокрема, через експорт високотехнологічних компонентів і подібних товарів. Детальніше про це розповідав Володимир Кравченко в статті "Питання життя і смерті. Що слід знати про "постачання" китайської зброї Росії".

Захід готується посилити санкції проти китайських компаній, причетних до поставок товарів подвійного призначення Росії. Зростає занепокоєння, що Пекін наближається до передачі РФ зброї. 

Про те, що означає для України й Заходу китайсько-російський альянс, розмірковували Андреас Умланд і Гуго фон Ессен.