UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай заявив, що результати виборів на Тайвані не зупинять тенденцію до “возз'єднання”

Пекін працюватиме з Тайванем над посиленням транскордонних обмінів, співпраці та просуванням мирного розвитку відносин. 

Китай заявив, що результати президентських виборів на Тайвані, на яких перемогу здобув прозахідний кандидат Вільям Лай із керівної Демократичної прогресивної партії, не зупинять "неминучу тенденцію" до “возз'єднання” з островом. Про це повідомляє Kyodo.

Читайте також: Джо Байден відправить до Тайваню неофіційну делегацію після виборів у країні

"Наша позиція щодо вирішення тайванського питання і здійснення національного возз'єднання залишається послідовною, і наша рішучість тверда, як скеля", - сказав речник Управління у справах Тайваню Державної ради КНР Чень Біньхуа.

На виборах до парламенту Тайваню, що відбулися паралельно з обранням президента острова, Демократична прогресивна партія не змогла зберегти більшість. 

За словами Чень Біньхуа, вибори показали, що партія не може представляти панівну громадську думку на острові.

Він підкреслив, що Пекін рішуче виступає проти “сепаратистської діяльності, спрямованої на незалежність Тайваню", а також проти іноземного втручання. Китай назвав Лая прихильником незалежності острова і "порушником спокою".

Чень також заявив, що материкова частина Китаю працюватиме з Тайванем над посиленням транскордонних обмінів і співпраці та просуванням мирного розвитку відносин. 

Читайте також: Місця для компромісу щодо Тайваню немає — посол Китаю в США

Раніше лідер Китаю Сі Цзіньпін неодноразово заявляв, що “возз'єднання” з Тайванем “неминуче”. При цьому, Китай ніколи на виключав застосування сили для отримання контролю над островом. 

Аналітики кажуть, що результати виборів на Тайвані визначать відносини острова з Вашингтоном та Пекіном на роки, а також вплинуть на регіональну безпеку.