UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай заявив, що не відмовиться від можливості застосування сили щодо Тайваню

Пекін готовий прагнути до “мирного возз'єднання”, але “дії щодо захисту національного суверенітету й територіальної цілісності не припиняться ні на мить”.

Китай не відмовлятиметься від застосування сили щодо Тайваню, але це стосується “зовнішнього втручання й невеликої кількості сепаратистів”, заявив у середу, 16 жовтня, речник китайського Управління у справах Тайваню Чень Біньхуа після нещодавніх військових навчань Пекіна навколо острова. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Більшість жителів Тайваню вважають малоймовірним напад Китаю в найближчі п'ять років, але бачать у Пекіні загрозу  — опитування 

“Ми готові прагнути до перспективи мирного возз'єднання з максимальною щирістю. Але ми ніколи не візьмемо на себе зобов'язання відмовитися від застосування сили”, - сказав Чень.

Однак, за його словами, йдеться про втручання “зовнішніх сил” (ймовірне посилання на США та їхніх союзників), і дуже невеликої кількості “тайванських сепаратистів”, а не переважної більшості населення острова.

“Незалежно від того, скільки військ має Тайвань і скільки зброї він придбає, і незалежно від того, втручаються зовнішні сили чи ні, якщо він (Тайвань) наважиться на ризик, це призведе до його власного знищення. Наші дії щодо захисту національного суверенітету й територіальної цілісності не припиняться ні на мить”, - додав Чень.

Читайте також: "Готові до бою": Тайвань заявив про китайські авіаносці біля острова

Китай, який розглядає Тайвань як власну територію, провів у понеділок, 14 жовтня, масштабні навчання навколо острова, які назвав попередженням “сепаратистським діям” після промови тайванського президента Вільяма Лая з нагоди національного дня минулого тижня. У своїй промові тоді Лай заявив, що Китай не має права представляти Тайвань, але острів готовий співпрацювати з Пекіном у боротьбі з такими викликами, як, наприклад, зміна клімату.  Лай неодноразово пропонував переговори з Китаєм, але отримував відмову, Пекін вважає нового президента острова “небезпечним сепаратистом”.

США засудили чергові військові навчання Китаю, а Японія висловила Пекіну занепокоєння. Китайські військові тим часом не виключили можливості проведення нових навчань навколо Тайваню залежно від рівня “провокацій”.