UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай розкритикував нові санкції США та пообіцяв вжити заходів для захисту своїх компаній

Штати внесли низку китайських фірм до списку торговельних обмежень.  

Міністерство торгівлі Китаю заявило в неділю, 25 серпня, що рішуче виступає проти рішення США внести низку китайських компаній до списку експортного контролю через підтримку РФ, повідомляє Reuters.

Читайте також: Axios: Салліван наступного тижня відвідає Китай, ключова тема візиту — потенційна зустріч Байдена з Сі 

У п'ятницю, 23 серпня, Штати додали 105 російських і китайських фірм до списку торговельних обмежень.

Ці компанії — 42 китайські, 63 російські та 18 з інших країн, стали цілями санкцій із різних причин: від відправки американської електроніки в Росію до виробництва безпілотників Shahed-136 для РФ, які Москва використовує для ударів по Україні.

Американські постачальники повинні отримувати важкодоступні ліцензії для того, щоб постачати товари компаніям, які входять до відповідного “списку суб'єктів”.

Китайське міністерство заявило, що дії Вашингтона порушують міжнародний торговельний порядок і перешкоджають нормальному економічному обміну, додавши, що Пекін “вживатиме необхідних заходів для рішучого захисту законних прав своїх компаній”.

Читайте також: Китай та Білорусь домовилися про посилення співпраці в низці секторів

Китай зіштовхнувся з посиленою увагою й тиском з боку Заходу, який вимагає обмежити експорт до Росії товарів подвійного призначення. Такі компоненти РФ використовує для виробництва зброї — детальніше про це в статті Володимира Кравченка "Питання життя і смерті. Що слід знати про "постачання" китайської зброї Росії".

Китайські офіційні особи намагаються представити свою країну як “нейтрального мирного посередника”, при цьому Пекін має обмежені контакти з Києвом на високому рівні та продовжує поглиблювати відносини з Москвою.