UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай проводить навчання з бойовою стрільбою поблизу Тайваню — через тиждень після масштабних військових маневрів 

Тайбей каже, що чергові китайські маневри є частиною щорічних навчань, острів відстежує активність Пекіна.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Китай проводить навчання з бойовою стрільбою біля узбережжя своєї південної провінції Фуцзянь, яка межує з Тайванем, — усього через тиждень після масштабних військових навчань, які Пекін назвав попередженням “сепаратистським діям”, повідомляє AP.

Читайте також: Китай заявив, що не відмовиться від можливості застосування сили щодо Тайваню

Міністерство оборони Тайваню заявило, що чергові китайські маневри є частиною щорічних навчань, і Тайбей відстежує їх. 

Минулого тижня Китай провів масштабні військові навчання, спрямовані на відпрацювання “блокування ключових портів і районів”. Тайвань повідомляв, що в маневрах взяла участь рекордна кількість літаків — 153, а 25 катерів китайського флоту й берегової охорони наблизилися до прилеглої до острова зони.

У відповідь на дії Китаю США здійснили прохід через Тайванську протоку — Штати час від часу проводять такий “транзит”, заявляючи про дії на захист “свободи судноплавства”. У неділю, 20 жовтня, есмінець USS Higgins і канадський фрегат HMCS Vancouver перетнули вузьку смугу океану, що розділяє Китай і Тайвань.

Читайте також: Китай нарощує потенціал для швидкого перетворення військових навчань на повномасштабний напад, вважає Тайвань

Китай вважає Тайвань своєю територією та ніколи не відмовлявся від можливості застосування сили для отримання контролю над островом. Напруженість особливо загострилася останніми роками: Пекін збільшив присутність у водах і небі навколо Тайваню — дедалі частіше відправляє велику кількість військових літаків і кораблів на навчання поблизу острова. Крім того, Китай чинить і дипломатичний тиск на Тайвань, переманюючи союзників острова на свій бік.