UA / RU
Підтримати ZN.ua

Союзник Росії Китай підняв в напрямку Тайваню десяток винищувачів – заява Тайбею

Тайвань, який Китай вважає своєю територією, в останні роки скаржився на майже щоденні місії китайських військово-повітряних сил.

Десять китайських літаків перетнули середню лінію Тайванської протоки, яка зазвичай є неофіційним бар’єром між двома сторонами, повідомило Міністерство оборони Тайваню в суботу. Схоже на те, що Пекін продовжує свою військову діяльність поблизу острова.

Читайте також: Президентка Тайваню розпочала візити до США і країн Центральної Америки, щоб заручитися підтримкою    

Дев'ять китайських винищувачів і один військовий безпілотник перетнули середню лінію за 24 години до 6 ранку в суботу (2000 GMT у п'ятницю), повідомляє міністерство у своєму щоденному звіті про військову діяльність Китаю, передає Reuters

Тайвань, який Китай вважає своєю територією, незважаючи на заперечення острова, в останні роки скаржився на майже щоденні місії китайських військово-повітряних сил поблизу демократично керованого острова, часто в південно-західній частині його ідентифікаційної зони ППО.

Читайте також: Китай провів «бойове патрулювання» на тлі візиту президентки Тайваню в США

Пекін пригрозив невизначеною помстою, якщо президент Тайваню Цай Ін Вень, яка зараз подорожує американським континентом, зустрінеться зі спікером Палати представників Конгресу США Кевіном Маккарті. Очікується, що вона зустрінеться з ним у Лос-Анджелесі, повертаючись із Центральної Америки до Тайбея цього місяця.

Китай влаштував військові дії навколо Тайваню в серпні після того, як тодішній спікер Ненсі Пелосі відвідала Тайбей, і продовжив військову діяльність поблизу Тайваню, хоча й у зменшеному масштабі.

Високопоставлений чиновник Тайваню, знайомий із плануванням безпеки на острові, сказав Reuters цього тижня, що Китай навряд чи повторить такі масштабні навчання, але були зроблені всі приготування на випадок, якщо Китай відреагує «нераціонально».

Читайте також: Союз Японія—Україна VS Росія—Китай: про що свідчать візити лідерів Азії в Київ та Москву

Окремо дев'ять китайських літаків перетнули середню лінію в п'ятницю, виконуючи патрулювання бойової готовності, і міністерство оборони Тайваню заявило, що ця дія "навмисно створила напругу" і підірвала мир і стабільність.

 
Репортаж Імоу Лі; Редагування