UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай готовий співпрацювати із США, долати розбіжності — Сі Цзіньпін

Сі прагне стабілізувати відносини з Вашингтоном перед можливим самітом з Байденом.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін заявив у середу, 25 жовтня, що Китай готовий співпрацювати зі Сполученими Штатами, оскільки обидві сторони намагаються врегулювати розбіжності і працюють разом, щоб відповісти на глобальні виклики. Про це повідомляє Reuters.

Те, чи зможуть Сполучені Штати і Китай знайти "правильний" шлях до порозуміння, матиме вирішальне значення для світу, заявив Сі, згідно з державними китайськими ЗМІ.

Читайте також: Пекін обмежує експорт графіту після посилення контролю США над поставками напівпровідників до Китаю

Заклик Сі до більш стабільних двосторонніх зв'язків, які, за його словами, мають будуватися на принципах "взаємної поваги, мирного співіснування і взаємовигідної співпраці", пролунав напередодні візиту міністра закордонних справ Китаю Ван І до Вашингтона цього тижня.

Візит головного китайського дипломата до США може закласти основу для очікуваної зустрічі між президентом США Джо Байденом і Сі в Сан-Франциско на саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) у листопаді.

Кілька високопоставлених американських чиновників, включаючи держсекретаря США Ентоні Блінкена, зустрічалися зі своїми китайськими колегами в Пекіні цього літа.

Ключовим пріоритетом Вашингтона було забезпечення того, щоб інтенсивна конкуренція між двома найбільшими економіками світу та їхні розбіжності з низки питань не переросли в конфлікт.

"Китайські оглядачі вважають, що візит (Вана) прокладе шлях до можливої зустрічі між главами двох держав, але додають, що Вашингтону необхідно докласти конкретних зусиль, щоб усунути занепокоєння Пекіна і показати свою щирість", - написала підконтрольна державі китайська газета Global Times.

Читайте також: Китайсько-американська економічна робоча група провела перше засідання: що обговорювалося

Раніше повідомлялося, що Білий дім почав планувати особисту зустріч президента США Джо Байдена і лідера Китаю Сі Цзіньпіна в Сан-Франциско у листопаді, оскільки обидві країни прагнуть стабілізувати неспокійні відносини. Востаннє глави двох держав зустрічалися у 2022 році в кулуарах саміту G20 на Балі.

Сам Байден казав, що його зустріч із Сі Цзіньпіном наступного місяця “можлива”, але попереджав, що плани все ще залишаються невизначеними.