UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Готові до бою": Тайвань заявив про китайські авіаносці біля острова

У Пекіні розлютилися через слова президента Тайваню.

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

На Тайвані заявили, що на південь від острова пливе авіаносна група Китаю. Своєю чергою військові КНР опублікували відео, в якому говориться, що вони "готові до бою", пише Reuters.  

Тайванське Міноборони заявило, що група Військово-морських сил Китаю на чолі з авіаносцем "Ляонін" увійшла у води поблизу каналу Баші, який з'єднує Південнокитайське море та Тихий океан, а також відокремлює острів від Філіппін. Там додали, що Збройні Сили Тайваню уважно стежать за розвитком подій і "виявляють належну пильність".

Читайте також: Сі Цзіньпін повторив обіцянку про “возз'єднання” з Тайванем на тлі 75-річчя правління Комуністичної партії в Китаї

Reuters вказує, що у Пекіні розлютилися словами Лай Чін Те під час виступу на національному дні Тайваню. Він заявив, що КНР не має права представляти острів, але він готовий співпрацювати з Китаєм у боротьбі з такими проблемами, як зміна клімату. Ця промова може стати причиною нових китайських військових навчань навколо Тайваню, чим занепокоєні на острові, зазначають журналісти.

Раніше тайванський Інститут досліджень національної оборони й безпеки, проводив дослідження, яке показало, що 61% жителів Тайваню вважають “малоймовірним або дуже малоймовірним” напад Китаю на острів у найближчі п'ять років. Водночас населення бачить у Пекіні серйозну загрозу.