UA / RU
Підтримати ZN.ua

За законом справу вирішать іще навесні

Взаємовідносини власників ЗАТ «АероСвіт», як і раніше, на слуху. Оцінки сторін, природно, різняться, але позицію основного акціонера — компанії Gilward Investments експерти вважають досить сильною...

Взаємовідносини власників ЗАТ «АероСвіт», як і раніше, на слуху. Оцінки сторін, природно, різняться, але позицію основного акціонера — компанії Gilward Investments експерти вважають досить сильною.

Про деталі конфлікту повідав секретар наглядової ради ЗАТ «АероСвіт» Максим ЮХИМЕНКО.

— «ГенАвіа-Інвест» з’явилася в складі акціонерів ЗАТ у жовтні 2004 року. Тоді вона придбала акції 25% акцій у чернівецького авіаперевізника ВАТ «Аеротур».

Проте відповідно до статуту закритого акціонерного товариства «АероСвіт», компанія Gilward Investments, яку я представляю в наглядовій раді, мала право першочергового викупу акцій компанії, тому що на той момент вона вже була акціонером. Але її офіційно про продаж акцій так і не сповістили. Як, утім, і решту акціонерів, включаючи Фонд держмайна.

Інакше кажучи, було порушено наше право на пріоритетний викуп акцій «АероСвіту». А це суперечить як статуту компанії, так і Господарському і Цивільному кодексам України, Закону України «Про господарські товариства».

У зв’язку з цим ми подали позов у суд і хочемо визнати ту угоду незаконною.

— Ви оскаржуєте й акції додаткової емісії 2005 року?

— Якщо купівля в 2004-му була незаконною, то неправомірна й уся подальша участь. Ми вимагаємо здійснити переведення прав покупця від «ГенАвіа-Інвест» на Gilward Investments. Тобто визнати в цій частині договір купівлі-продажу недійсним.

— Однак ви подали позов не тільки на «Авіатур» і «ГенАвіа-Інвест», а й на сам «АероСвіт».

— Це пояснюється вимогами законодавства. У таких суперечках обов’язковим відповідачем є емітент акцій, тобто в цьому разі «АероСвіт», а також його реєстратори і брокер, який здійснював угоду.

Ми також залучили як третю сторону Фонд держмайна, тому що він теж є акціонером і мав право на першочерговий викуп акцій.

Позов було подано 22 лютого в Господарський суд Київської області. Наскільки мені відомо, один із відповідачів прагне максимально затягти справу. Перше засідання мало відбутися ще два тижні тому (9 березня. — М.А.), але було дано відвід колегії суддів.

На сьогодні склад колегії суддів змінено, і справу призначено до розгляду на 29 березня.

— Наскільки тривалим очікується судовий процес?

— Господарсько-процесуальним законодавством України визначено, що суд має розглянути будь-який господарський спор упродовж двох місяців. Тільки у виключних випадках і за згодою всіх сторін справа може розглядатися впродовж тривалішого строку. І якщо судді слідуватимуть тільки букві та духу закону, все вирішиться ще навесні.