UA / RU
Підтримати ZN.ua

Якість українських коньяків падає через сировину

Українські виробники коньяку наполягають на необхідності зниження мита з 7,5 до 0,6 євро за літр експортного коньячного спирту й скасуванні мита на ввіз виноматеріалів для виробництва елітного напою...

Українські виробники коньяку наполягають на необхідності зниження мита з 7,5 до 0,6 євро за літр експортного коньячного спирту й скасуванні мита на ввіз виноматеріалів для виробництва елітного напою. На їхню думку, це дасть можливість вирішити проблему невисокої якості виробленого в Україні коньяку.

Незважаючи на те, що коньячний ринок країни демонструє стрімкий і стійкий ріст, якість виробленої продукції залишається досить низькою. За словами директора асоціації Союзу оптовиків і виробників алкоголю й тютюну Володимира Демчака, однією з причин ситуації, що склалася, є хронічна недостача сировини для виробництва коньяку.

Вітчизняні коньячні заводи й цехи навіть у врожайні роки забезпечені місцевою сировиною лише на 30%, а за несприятливих погодних умов, коли виноградники страждають від заморозків, рівень забезпеченості може скоротитися до 10%. Для забезпечення роботи коньячних заводів більшу частину коньячних спиртів українським виробникам доводиться ввозити з-за кордону.

«У цьому великого лиха не було б, — розповідає Володимир Демчак, — якби вітчизняні виробники мали можливість вибирати партнерів на свій розсуд (скажімо, у Франції) і закуповувати високоякісні коньячні спирти».

За його словами, відтоді, як державою встановлене ввізне мито 7,5 євро за 1 літр стовідсоткового спирту, сировину стали закуповувати в країнах СНД, де вона дешевше, але і якість її гірша.

Докладніше читайте у статті Надії Гоцуенко «Невикурений коньяк» у свіжому номері «ЗН».