UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВЛАСНІСТЬ, ЯКА ОБЕРНУЛАСЯ БАНКРУТСТВОМ

Нерухомість, яка віддавна вважається одним із найнадійніших засобів вкладання капіталу, у Гонконгу останніми роками перетворилася на засіб масового розорення...

Автор: Оксана Приходько

Нерухомість, яка віддавна вважається одним із найнадійніших засобів вкладання капіталу, у Гонконгу останніми роками перетворилася на засіб масового розорення. Ціни на квартири в цій «країні в країні» падають уже протягом кількох років, проте саме нині ситуація загострилася настільки, що в липні тисячі демонстрантів вийшли на вулиці, вимагаючи від уряду ухвалення екстрених заходів.

Один із учасників демонстрації, 46-річний Джонні Лем, розповів американським журналістам сумну історію свого інвестування, яка є типовою для тисяч представників середнього класу в Гонконзі. 1993 року, маючи добре оплачувану роботу в місцевій філії японської фірми, він за 186 тисяч доларів купив апартаменти в престижному передмісті Гонконгу. Природно, у кредит. 1997-го за його квартиру пропонували 218 тисяч доларів, проте на той момент ця пропозиція йому видалася малопривабливою. Зате нині він не може продати своє житло й за 70 тисяч доларів. Обслуговування іпотечного кредиту йому також уже не по кишені. За цей час доходи родини Лемів дуже впали: дружина взагалі втратила роботу, а він сам залишився у фірмі лише на умовах часткової зайнятості. Щодо неспроможних позичальників проводиться процедура банкрутства. Разом зі своєю 14-річною донькою вони нині винаймають набагато скромнішу квартиру і платять за неї третину тієї суми, яку щомісяця мусять виплачувати банку.

За оцінками аналітиків, вартість 22% іпотечних кредитів у гонконгських банках сьогодні істотно перевищує вартість заставної нерухомості. Торік цей показник дорівнював 14%. Така ситуація викликана погіршенням загального стану гонконгської економіки, що розпочалося ще 1997 року, але піку сягнуло нинішньої весни, у розпал епідемії атипової пневмонії. Ціни на споживчі товари, що знижувалися вже 56-й місяць поспіль, узагалі стрімко покотилися вниз. Дефляція в Гонконгу набуває такого розмаху, що ситуація в бідолашній Японії здається межею мрій.

Проте експерти стверджують: деякі ознаки стабілізації ситуації при великому бажанні вже можна виявити. Принаймні є надія, що з відкриттям Гонконгу для вільного відвідання жителями найбільших міст континентального Китаю, запланованим на вересень поточного року, ціни, зокрема й на нерухомість, перестануть падати. Усі місця на вересень у готелях Гонконгу вже заброньовано, зараз розглядається питання розміщення китайських бізнесменів у приватному секторі. При цьому навіть є побоювання, що ціни на нерухомість злетять занадто стрімко. Правда, 10 тисяч квартир, які вже кілька років стоять непроданими, на початковому етапі послужать непоганим буфером на випадок різкої зміни ситуації.