UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Вимпелком Лімітед»: добрим словом і… револьвером?

На українському ринку телекомунікацій — зміни. Акціонери «Київстару» — норвезька Telenor (56,5%) і росі...

Автор: Ігор Маскалевич

На українському ринку телекомунікацій — зміни. Акціонери «Київстару» — норвезька Telenor (56,5%) і російська «Альфа-груп» (її телекомунікаційний оператор Altimo контролює 43,5% «Київстару») — після майже п’ятирічної війни помирилися.

Причому мир, як обіцяють, настане буквально в загальносвітовому масштабі.

Telenor і Altimo зробили спільну заяву про те, що готові об’єднати свої пакети акцій як у «Київстарі», так і в більшому російському «Вимпелкомі» (там у Altimo 44%, а в норвежців — 29,9%). І разом створять нову велику компанію VimpelCom Ltd, яка котируватиметься на Нью-йоркській фондовій біржі.

У новій компанії в «Альфа-груп» буде 43,9% голосуючих акцій, а в Telenor — 35,4%.

Нова компанія виходить доволі великою — із 85 млн. абонентів (у т.ч. 22 млн. — в Україні), із грошовим потоком (за даними 2008 року) у 12,6 млрд. дол.

До речі, заодно вона буде офшорною, із реєстрацією на славнозвісних Бермудських Островах і штаб-квартирою в Антверпені. Чудовий результат битв за прозорість!

Шампанського та обіймів під час оголошення не спостерігалося з поважної причини: сторони не знайшли в собі сил провести спільну презентацію. Кожен виражав оптимізм окремо...

У реальності відомий і той, хто програв: на лопатки поклали саме Telenor. Не те щоб його обібрали до нитки, але основні поступки вичавили саме з нього…

Ситуацію досить чітко описали в Financial Times: «Telenor нині володіє більшістю акцій «Київстар» і не хотів розставатися з контролем над ключовим активом. «Альфа» є меншістю в «Київстарі».

Ще навесні Telenor, заявляючи про аналогічну пропозицію, стверджував, що вважає таку угоду невигідною для себе: «компанія не бажає вести переговорів «під дулом пістолета».

Як виявилося, норвежці погарячкували — ще Аль-Капоне авторитетно заявляв, що добрим словом і револьвером можна домогтися помітно більшого.

У цьому випадку доважком до добрих слів була цілком реальна загроза примусового продажу акцій Telenor у російському «Вимпелкомі».

Ще в березні 89% акцій, що належали норвежцям, були заарештовані для примусової реалізації. Приводом став позов, поданий навесні 2008 року маленькою (0,002% акцій «Вимпелкому»), але дуже безкорисливою компанією Farimex Products Ltd з офшорних Британських Віргінських Островів...

Вона зажадала, щоб Telenor відшкодував стільниковому оператору збиток, завданий у 2004—2005 роках, коли його представники в раді директорів «Вимпелкому» заблокували вихід росіян на український ринок.

Власне, події 2004-го й стали детонатором конфлікту. Тоді росіяни задорого (231 млн. дол.) купили в дружніх структур Приватбанку акції дрібного мобільного оператора «Українські радіосистеми» та увійшли на ринок під брендом Beeline...

Норвежці вважають ціну невідповідною. А менш офіційно — не відчували захоплення від появи на ринку зайвого конкурента.

Перелічувати всі судові справи, які йшли на просторах Європи, Азії та Америки, просто не вистачить газетної площі. «Київстар», наприклад, кілька років не міг провести збори акціонерів.

Попутно сторони шукали варіанти. Спочатку Telenor навіть пропонував докупити до контрольного свій пакет у «Вимпелкомі». Пізніше його ентузіазм став помітно спадати: чого-чого, а судів «Альфа-груп» ніколи не боялася і мала багатющий досвід роботи як у російському, так і в українському правовому полі.

Норвежці спробували перенести суди на більш нейтральний майданчик, у Нью-Йорк, і навіть домоглися там часткових успіхів.

До речі, невиконання рішення нью-йоркського суду загрожувало «Альфі» постановкою «на лічильник» зі штрафом на виході до 12 млрд. дол. Їй довелося, зокрема, різко скоротити свою частку в іще одному конкуренті — турецькому Turkcell. Завдяки тому самому рішенню суду стали проводитися збори акціонерів «Київстару», що, крім іншого, дало можливість розподілити дивіденди за минулі роки.

Цього року їх платили аж тричі. І гроші для «Вимпелкому» явно не зайві. Сам він платити дивіденди за 2008-й не став: надто багато боргів.

Задля справедливості зазначимо: в обох сторін вистачило розуму не руйнувати бізнесу у спільних проектах. Отже, і «Вимпелком», і «Київстар» у роки затяжного конфлікту цілком успішно розвивалися.

Причому «Київстар» виглядає на фініші дуже непогано. На відміну від обвішаного боргами «Вимпелкому» (до 8 млрд. дол.), боргове навантаження в київській компанії «практично відсутнє». Вища й рентабельність.

Ну, а поки компанії нарощували абонентську базу, суди йшли своєю чергою. Позов Farimex таки став забійним аргументом. Благо, собі вона нічого не хотіла, а дбала про інтереси акціонерного товариства. Позиватися ж воліла в Сибіру (Омськ, Тюмень) і з позовами теж була не надто скромною. Провину норвежців у затримці з розгортанням «Вимпелкому» на українському ринку спочатку оцінила в 3,8 млрд. дол., через кілька місяців збільшивши суму до 5,7 млрд. дол.

Гуманне російське правосуддя вирішило, що це занадто, і зрештою Telenor зобов’язали заплатити всього лише 1,7 млрд. дол.

Уся чарівність ситуації полягала в тому, що офіційно Farimex не має жодного стосунку ні до «Альфа-групп», ні до Altimo, а безкорисливо б’ється за справедливість.

Норвежці в це чомусь ніколи не вірили і намагалися в суді довести афілійованість позивача. На що «Альфа-групп» справедливо вказувала, що торік за позовом Farimex арештовували навіть її 44% акцій. Щоправда, за суто випадковим збігом це сталося в той момент, коли над ними нависла загроза відчуження з боку німецького Deutsche Bank, у якого вони були в заставі за облігаційну позику у 2 млрд. дол.

На допомогу «Вимпелкому» терміново прийшов російський уряд, і він перекредитувався в державному «Внешэкономбанке». І тепер ці 44% акцій лежать у заставі саме в держбанку.

Telenor також згадав, що 54% його акцій належать норвезькій державі, і спробував вплинути на ситуацію через свій уряд.

Норвезький прем’єр-міністр Йєнс Столтенберг особисто попросив свого колегу Володимира Путіна не допустити примусового продажу заарештованих 26,6% акцій «Вимпелкому» до завершення судів. Йому пояснили, що суди в Росії давно цілком безсторонні і незалежні. І порадили надати «Альфі» і Telenor можливість розібратися самим.

Заодно Володимир Володимирович делікатно запропонував, щоб учасники домовлялися про ефективну спільну роботу на ринках третіх країн, «а не вставляли палиці в колеса одне одному»...

І хоча навесні і влітку сторони ще встигли розпочати і провалити переговори, нинішня домовленість в основному відповідає саме «альфівській» редакції.

До речі, як умову створення нової компанії було заявлено «припинення всіх розглядів між акціонерами компаній».

Напередодні угоди Farimex прозорливо попросила суд відкласти слухання на півроку, до 24 березня 2010-го. І експерти чомусь виявляють скепсис стосовно того, що вона зніме свої претензії до того моменту, як сторони визначаться з кандидатурою генерального директора нової компанії.

Передбачається, що питання має бути вирішене до Нового року. Поки в «Альфі» вважають, що гендиректор представлятиме її, норвежці ж хочуть, щоб його вибирали з незалежних директорів...

Потім відбудеться обмін активів: акції «Київстару» поміняють на акції нової компанії з коефіцієнтом підвищення 3,4. Численні формальності сторони сподіваються завершити до липня наступного року.

Вже заявлено, що бренд «Київстар» в Україні збережеться. Принаймні найближчим часом. Щоправда, пам’ятаємо, те ж саме казали про UMC...

Сторони також зобов’язалися в найближчі п’ять років не змінювати співвідношення в статутному фонді багамського офшору. Та, як показала практика, бувають і дуже лояльні до компанії незалежні акціонери. Гендиректору «Київстару», мабуть, краще подумати про працевлаштування на найближчих парламентських виборах.

Не зовсім поки що зрозуміла і доля активів, через котрі, власне, і розпочалася війна. Майбутнє контрольованих росіянами ЗАТ «Українські радіосистеми» і ТОВ «Голден телеком» (працюють під брендом Beeline)... «буде визначено після отримання дозволу на угоду зі злиття російської компанії з ЗАТ «Київстар GSM» із боку Антимонопольного комітету України».

Можливо, «УРС» таки продадуть...

Ну а поки добра сварка закінчилася миром. Наскільки поганим (і тривалим) — покаже час.