UA / RU
Підтримати ZN.ua

Створено «єдиний кулак» українського авіабудування

Уряд об’єднав найбільші авіаційно-промислові підприємства України в Державну корпорацію «Антонов»...

Уряд об’єднав найбільші авіаційно-промислові підприємства України в Державну корпорацію «Антонов». Рішення про це було прийнято на засіданні Кабінету міністрів України в понеділок, повідомляє «Інтерфакс-Україна». У корпорацію ввійшли АНТК ім. Антонова (Київ), Київський державний авіазавод «Авіант», Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП), Київський 410-й завод цивільної авіації та ВАТ «Український науково-дослідний інститут авіаційних технологій» (УкрНДІАТ, Київ).

Як повідомив міністр промислової політики Володимир Шандра, в «УкрНДІАТ» державі належать 50%+1 акція.

Нагадаємо, Президент України Віктор Ющенко своїм указом від 27 травня доручив Кабінетові міністрів у двотижневий термін ухвалити у встановленому порядку рішення про створення національного вертикально інтегрованого науково-виробничого об’єднання (НВО) «Антонов» у складі АНТК ім. Антонова (Київ), «Авіант» і ХДАВП.

Міністр підкреслив, що, відповідно до чинного Господарського кодексу, державна корпорація — це єдина можлива форма об’єднання. «Іншого не дано», — сказав В.Шандра. Він також додав: відповідно до урядової постанови, протягом місяця буде підготовлено статут корпорації.

Раніше Міністерство промислової політики України виступало з пропозицією об’єднати підприємства авіабудівної галузі в державний концерн із жорсткою вертикаллю управління. Проти такої форми об’єднання найактивніше виступав АНТК ім. Антонова, керівники якого неодноразово висловлювали побоювання, що такий крок призведе до розвалу авіаційної галузі.