UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рубіжанський картонно-тарний комбінат: 15 років безперервного розвитку

Пуск підприємства збігся із проголошенням Україною незалежності. Разом із країною комбінат пройшов непростий шлях свого становлення та розвитку...

Автор: Олена Доброногова

Пуск підприємства збігся із проголошенням Україною незалежності. Разом із країною комбінат пройшов непростий шлях свого становлення та розвитку. Сьогодні компанія-лідер у виробництві транспортної тари з гофрованого картону стабільно перебуває у списку ТОП-100 найкращих підприємств країни. Експортує продукцію в держави близького і далекого зарубіжжя.

За 15 років досягнуто значних успіхів, але так було не завжди...

З довгобуду...

Будівництво комбінату в м.Рубіжному (Луганська обл.) велося на підставі постанови Радміну СРСР від 12 травня 1981 р. «Про заходи для створення у 1981—1986 роках у системі Держпостачу СРСР потужностей з виробництва тарного картону і паперу на базі використання макулатури». Будівельно-монтажні роботи було розпочато у грудні 1982 року і планувалося закінчити 1986-го. Проте будівництво перетворилося на довгобуд.

Невідомо, яка доля спіткала б недобудоване підприємство, якби міністерство не призначило директором комбінату Мініна Геннадія Михайловича, який мав за плечима багаторічний досвід роботи в целюлозно-паперовій промисловості. Прихід нового керівника на комбінат виявився великою удачею — 1991 року підприємство пустило картоноробну машину і налагодило роботу гофровиробництва. Це й стало точкою відліку всього шляху безперервного розвитку комбінату.

Вже 1992 року було вироблено 34,6 тис. тонн картону і паперу, до 1999 року їх випуск зріс до 66,4 тис. тонн, а 2005-го — до 162,1 тис. Якщо в 1992 році виробництво гофротари становило 46 млн. м2, то в 1999-му — 63 млн. м2, а в 2005 році — 196 млн.

— Досягнення комбінату — це результат напруженої і згуртованої праці всього півторатисячного колективу, кожен працівник якого робить свій внесок у загальні успіхи та досягнення, — вважає генеральний директор Геннадій Мінін. — Я озираюся на минулі 15 років роботи в компанії з відчуттям задоволення. За ці роки ми багато досягли як команда, і мені дуже хочеться, щоб компанія і надалі залишалася найкращою з найкращих.

Стати першим високотехнологічним підприємством целюлозно-паперової промисловості України і завоювати авторитет провідного виробника упаковки було нелегко. Але зберегти позиції лідера, міцно утримувати їх протягом багатьох років — ще важче. Адже потрібно бути завжди першими, на голову вищими і йти на крок попереду своїх конкурентів.

Першими в галузі тут освоїли численні новації не лише на ділянці виробництва упаковки, а й в організації управління системою якості. Першим у СНД серед аналогічних підприємств комбінат отримав сертифікат відповідності системи якості міжнародним вимогам стандарту ISO-9001. На всіх ланках діяльності — від проведення маркетингових досліджень до виготовлення й доставки продукції споживачу — проводиться жорсткий контроль відповідності високим західним вимогам. Система управління якістю є інструментом безперервної підтримки стійкої конкурентоспроможності і прибутковості підприємства.

За ці роки комбінат жодного разу не зупинявся, жодного разу не затримав виплату зарплати своїм працівникам, рівень якої був і залишається найвищим у регіоні. Протягом останніх семи років ВАТ «Рубіжанський картонно-тарний комбінат» входить до числа найкращих платників податків країни. Тільки 2005 року було перераховано в бюджет понад 30 млн. грн. податків.

…в експортери

Тоді як великі підприємства, котрі колись міцно стояли на ногах, одне по одному припиняли своє існування, комбінат упевнено розвивався і зростав. Хоча господарська діяльність РКТК формувалася в несприятливих умовах, характерних для економіки України 90-х років: галопуюча інфляція, криза неплатежів, загальний спад економіки. Найважчим в економічному сенсі для комбінату виявився 1994 рік, коли зниження платоспроможності споживачів продукції комбінату позначилося на зменшенні замовлень і збільшенні дебіторської заборгованості.

Потрібні були кардинальні заходи для стабілізації фінансового становища, і їх було вжито: розширили ринки збуту, знизили витрати на виробництво, налагодили зв’язки з постачальниками та споживачами.

Переорієнтація комбінату на можливості і потреби ринку, зміна асортименту товарної продукції з використанням технічних переваг підприємства дозволили знайти нових споживачів і збільшити продажі. Висока якість продукції сприяла збільшенню експорту в Росію, країни Балтії та інші держави. Валютні кошти від експорту ішли на придбання імпортного устаткування та поповнення оборотних ресурсів.

Починаючи з 1997 року, проведено колосальну роботу із залучення цільових інвестицій, зокрема з-за кордону. Було вибудовано стратегію кризового менеджменту, чітко позначено напрями інвестиційного розвитку, проведено маркетингове дослідження ринків збуту і складено бізнес-план, знайдено постачальників сировини й устаткування.

За останніх 12 років після приватизації РКТК у 1996 році і його реорганізації в акціонерне товариство у розвиток підприємства було вкладено понад 300 млн. грн. інвестиційних ресурсів.

Плоди модернізації

Сьогодні спеціалісти комбінату спираються на підтримку і досвід міжнародної компанії DS Smith Plc — свого надійного партнера й акціонера. Так, щоб наблизити виробництво до ринків збуту і підвищити гарантії вчасного виконання замовлень, у 2002 році було придбано ЗАТ «Трипільський пакувальний комбінат» (Київська область) і запущено нове виробництво гофрованого картону та гофроупаковки.

Крім того, акціонери прийняли нову чотирирічну програму модернізації. І в 2002 році в рамках інвестиційної програми розвитку було придбано і встановлено новий гофроагрегат, який розширив виробничі потужності підприємства.

2003 рік демонструє перші результати програми модернізації:

— введено в дію новий парогазотурбінний когенераційний енергоблок, що не має аналогів в Україні. Виробництво власної електроенергії парогазовим комплексом забезпечує енергетичну незалежність і підвищує рівень надійності Рубіжанського комбінату як партнера-постачальника упаковки;

— введено в дію другу папероробну машину;

— відкрито новий цех високохудожньої упаковки з офсетним друком, розрахований на покупців, які висувають високі вимоги до дизайну.

Тоді ж, у листопаді 2003 року, було отримано позитивне рішення про кредитування комбінату Європейським банком реконструкції та розвитку. Обсяг кредиту — 14 млн. дол. США — був спрямований на подальшу модернізацію й розширення наявного виробництва паперу і гофрокартону на РКТК, а також на розширення нового виробництва гофротари у передмісті Києва, розширення системи збирання та переробки макулатури.

Висока якість продукції і сучасний рівень виробництва неодноразово були відзначені зарубіжними та вітчизняними нагородами. Ось лише деякі з них: нагорода всеукраїнського конкурсу на кращу упаковку «Українська зірка упаковки» 2000, 2001, 2002 і 2004 років, приз міжнародного конкурсу World Star 2000, диплом конкурсу друкарів Cyrel Grand Prix. А в 2005 році генеральний директор і колектив ВАТ «Рубіжанський картонно-тарний комбінат» нагороджені Всеукраїнською премією Кабінету міністрів «Народна шана» та срібною медаллю Міжнародного академічного рейтингу популярності «Золота Фортуна» — «Незалежність України».

Недаремно великі міжнародні компанії вибрали Рубіжанський комбінат своїм постачальником. Це не лише високий рівень довіри клієнтів, а й високий рівень відповідальності, що стимулює до якісної роботи і постійного розвитку.

«Папір — це моє життя»

Попереду нові обрії. У планах — модернізація папероробної машини, збільшення потужностей Трипільського пакувального комбінату. Виробничий і творчий потенціали підприємства дозволяють із упевненістю сказати, що заплановане незабаром стане реальністю. Втілити плани в життя, вийти на нові рубежі підприємству дозволять технологічні інвестиції, ноу-хау, якісний менеджмент, самовіддача людей, які працюють тут. І, безумовно, життєвий оптимізм, надзвичайна працездатність та енергія керівника. Приймаючи гостей на святі на честь 15-річчя комбінату (16 вересня), він сказав:

— Безмежно вдячний за те, що величезна кількість впливових людей підтримували нас на всьому шляху безперервного розвитку і допомагали мені як керівникові у фаховому становленні. Я ніколи не сприймав це як належне і завжди намагався повернути борг, із задоволенням приділяючи час розвитку молодих і здібних фахівців. Саме вони тепер керують важливими і відповідальними ділянками роботи. Я абсолютно впевнений, що вони професійно і творчо формуватимуть майбутнє нашої компанії.

Я також адресую свою особливу вдячність усім нашим клієнтам. Дякую їм за те, що вони відвідали наше свято. Коли я роззираюся навколо і бачу багато знайомих облич, мене сповнює гордість. Для компанії велика честь приймати своїх клієнтів і давніх ділових партнерів. Я переконаний, що інтереси замовника у нас завжди стоятимуть на першому місці.

Особливо радий вітати представників компанії DS Smith, яка протягом десяти років є нашим надійним партнером і акціонером. Розцінюю їхню присутність тут як знак прихильності акціонерів до своєї компанії: вони не хочуть пропускати події, такі, як сьогоднішня, щоб особисто подякувати людям, котрі так багато зробили для комбінату.

Щасливий, що мені випала нагода внести скромну лепту в процес безперервного розвитку надзвичайно цікавої галузі промисловості. Папір — це моє життя! Більшість видів паперу, чи то друкарський, для письма чи пакувальний і сама упаковка, — це насамперед засіб спілкування, в найширшому значенні слова. Незважаючи на активне використання електронних засобів зв’язку, папір і паперова продукція по сьогодні залишаються засобом спілкування і співпраці людей усього світу. Адже саме людські стосунки надають життю справжньої цінності!