UA / RU
Підтримати ZN.ua

Роботодавці пропонують створити комітет порятунку української економіки

Федерація роботодавців України оприлюднила Відкрите звернення до президента Віктора Ющенка, пре...

Автор: Костянтин Левицький

Федерація роботодавців України оприлюднила Відкрите звернення до президента Віктора Ющенка, прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, голови Нацбанку Володимира Стельмаха та секретаря РНБО Раїси Богатирьової, в якому вимагає вжити негайних заходів, щоб зупинити згубні для української економіки тенденції, пов’язані зі світовою фінансовою кризою. У зазначеному документі ФРУ закликає в стислий термін створити комітет із представників влади, організацій роботодавців, профспілок та експертів для розробки програми порятунку національної економіки.

Як зазначив голова ради ФРУ Юрій Бойко, глобальна економічна криза напряму вплинула на вітчизняну економіку. Зокрема, за даними федерації, частина підприємств металургійної галузі та інших підприємств, орієнтованих на експорт, перейшли на чотириденний робочий тиждень. У вересні в порівнянні із серпнем виробництво чавуну знизилося на 20%, виробництво сталі — на 25%. У 2008 р. від’ємне сальдо торгового балансу може досягти 20-22 млрд. дол. США, а в 2009 р. — 25 млрд., що становитиме близько 10% від прогнозованого ВВП. На цьому фоні відбувається скорочення обсягів інвестування в українську економіку. Так, приріст портфельного капіталу в Україну знизився з 3,3 млрд. дол. у першому півріччі 2007 р.
до 350 млн. дол. за перше півріччя 2008 р. Значні проблеми накопичуються у банківському секторі.

Голова ради ФРУ підкреслив, що лише спільними зусиллями влади, роботодавців і профспілок можна зупинити негативні наслідки впливу світової фінансової кризи на українську економіку.

У свою чергу генеральний директор ФРУ Володимир Грищенко заявив, що для створення спільного комітету і розробки програми порятунку національної економіки потрібно використовувати інструмент соціального діалогу в Україні. Також Грищенко зазначив, що механізм для реалізації ініціативи федерації закладений у Генеральній угоді на 2008 - 2009 роки, підписаній 15 квітня 2008 року Кабінетом міністрів, ФРУ та профспілками.