UA / RU
Підтримати ZN.ua

РИНОК СТАНЕ ПРОЗОРІШИМ — ЧИ ТО ДО ЗИМИ, ЧИ ТО ДО ВЕСНИ?..

Президент України Леонід Кучма підписав указ, відповідно до якого уряд має здійснити додаткові заходи щодо збільшення прозорості сектора телекомунікацій і зв’язку...

Президент України Леонід Кучма підписав указ, відповідно до якого уряд має здійснити додаткові заходи щодо збільшення прозорості сектора телекомунікацій і зв’язку. Кабінету міністрів доручено за місяць розробити заходи для вдосконалення державного регулювання в інформаційній сфері, а протягом трьох місяців — поліпшити систему статистичної звітності в галузі телекомунікацій. Крім того, уряд зобов’язаний за півроку «здійснити заходи для детінізації надання послуг міжміського та міжнародного телефонного зв’язку». За цей же час він має розібратися з пільговиками, скоротивши їхній перелік. Втім, вже застережено, що інвалідів скорочення пільг не торкнеться.

Вказується також на «недопущення» несумлінної конкуренції на вітчизняному ринку телекомунікаційних послуг. Заодно заборонили відключати підприємства електрозв’язку, щоправда, додавши — при відсутності боргів. Фактично це означає, що відключати все ж можна. Хоча й обережно.

Експерти досить чітко розділяють указ на дві складові — технологічну й ідеологічну. Ідеологія полягає в тому, що держава щільніше займеться контролем у сфері телекомунікацій. З урахуванням раніше висловленого бажання регулювати, скажімо, Інтернет, — позиція більш аніж зрозуміла. Зрештою, неприпустимо, що простий обиватель на два місяці раніше від прокуратури дізнається, що «фальшиві плівки» містять державну таємницю. Тож краще цей процес якось регламентувати.

Тим більше, що якось відстежувати процес інтернетизації всієї України рано чи пізно доведеться. Адже скільки в країні користувачів Інтернету, відомо дуже приблизно.

До речі, багато з перерахованих питань могла б зняти Національна комісія регулювання в сфері телекомунікацій, створення якої передбачено проектом закону про телекомунікації, який застряг у ВР ще з минулої сесії. Поки ж законодавчо-нормативна база шкутильгає. Тож у цілому підписання указу сприймається радше позитивно, аніж негативно. Усе вирішать саме деталі — хто, як і для яких цілей його виконуватиме.