UA / RU
Підтримати ZN.ua

ПОЇДЕМО ДО ФЕЛЬДМАНА

Кілька років тому Київ посилено готувався прийняти дуже представницький європейський форум. Місь...

Автор: Сергій Пятериков

Кілька років тому Київ посилено готувався прийняти дуже представницький європейський форум. Міська влада тоді зіштовхнулася з рядом проблем, серед них і з такою, що в нашій столиці практично були відсутні готелі та ресторани високого класу, де можна було б розмістити і нагодувати солідних і дуже небідних гостей. Зі становища тоді якось вийшли. Однак якщо гострий дефіцит п’ятизіркових готелів у Києві залишився й донині, то гарних ресторанів сьогодні вже предосить. З більш ніж п’ятисот приватизованих ресторанних закладів столиці 70—80 повністю відповідають гарному європейському рівню за обслуговуванням, кухнею, винною картою, інтер’єром. У цьому можна було переконатися на першому конкурсі ресторанів Києва «Золотий ковпак», який відбувся минулого тижня. Його провели Асоціація ресторанного бізнесу, очолювана патріархом «смачного цеху» столиці І.Фельдманом, і компанією Євроінтекс у рамках міжнародної виставки устаткування для ресторанів, магазинів, готелів.

Тут хотілося б зробити невеличкий історичний екскурс. До жовтня 1917 року в Києві працювало 120 відмінних ресторанів, чимало з яких славилися своєю кухнею далеко за межами Російської імперії. Серед них були як шикарні заклади для аристократії з вишуканим меню на кшталт «а ля», так і простіші — кафешантанного плану з галасливою естрадою — на будь-який смак і кишеню. Громадянська війна й післяреволюційна розруха, коли й окріп був дефіцитом, зовсім відучили радянських громадян ласувати розтягаями, рябчиками й ананасами. Ресторанам, як буржуазним палацам обжерливості, була оголошена класова війна. Культура ресторанної справи на довгі роки була втрачена. При радянській владі актуально було не смачно й красиво поїсти, а швидше вгамувати голод.

І от менше ніж за десять років у столиці з’явилося кілька десятків солідних ресторанів, серед яких уже можна вибирати кращих із кращих. Як же відбувався конкурсний відбір? Журі з 68 представників від бізнесу, політики, мистецтва, журналістики, дипломатичних представництв шляхом анкетування назвали ресторани, де їм над усе сподобалося. Таким рейтинговим голосуванням були відібрані кращі в номінаціях «Кухня», «Винна карта», «Обслуговування», «Інтер’єр», «Український ресторан». Серед кращих виявилися ресторани «Царське село», «Хуторець», «Дніпро», «Дежавю», «Первак», «За двома зайцями», «Камелот», «Пантагрюель». На знімках ви бачите показові виступи барменів і генерального директора мережі ресторанів «ХХI століття» Сергія Семакова, який отримав приз за один із найкращих українських ресторанів — «Царське село.

У майбутньому організатори конкурсу мають намір проводити вже рейтинги не ресторанів, а як за рубежем — рестораторів, тобто власників. Тоді вже можна буде говорити: «Поїдемо обідати до Семакова чи до Фельдмана».