UA / RU
Підтримати ZN.ua

ПОДВІЙНА СТРИЖКА

Перерахування «Укртелекомом» до держбюжету-04 нещасних дивідендів на державну частку акцій за результатами господарської діяльності за 2000 рік, схоже, не відбудеться...

Автор: Семен Степанчиков

Перерахування «Укртелекомом» до держбюжету-04 нещасних дивідендів на державну частку акцій за результатами господарської діяльності за 2000 рік, схоже, не відбудеться. Принаймні комітет ВР із питань будівництва, транспорту і зв’язку рекомендував комітету ВР із питань бюджету відмовитися від ідеї поповнити спецфонд 148,9 млн. грн., передбаченими статтею 15 Закону «Про Держбюджет України на 2004 рік». Кошти ж на субвенції місцевим бюджетам на погашення заборгованості з пільг населенню за послуги зв’язку бюджету рекомендовано вишукати з дивідендів «Укртелекому» за 2003 рік, що будуть нараховані не раніше, ніж у другому кварталі. Причина — коли у вересні 2001 року Кабмін звільняв «Укртелеком» від сплати цих дивідендів, це називалося «заходом із підтримки галузі», а кошти мали бути спрямовані на модернізацію мереж зв’язку. Тобто ці 148,9 млн. грн. де-факто вже давно витрачені. Правда, відповідно до статті 2 вищезгаданого закону, дивіденди з акцій, що перебувають у державній власності, уже заплановані на наповнення загального фонду Держбюджету...

Як правило, підприємства, чиї пакети акцій перебувають у державній власності, не поспішають зменшувати свої оборотні кошти за рахунок виплати державі багатомільйонних дивідендів. Із завидною періодичністю щороку влітку-восени з’являються постанови Кабміну, в яких великим компаніям — «Нафтогазу України», «Укртелекому», меткомбінатам — мало не в ультимативній формі наказується розрахуватися з держбюджетом. У вересні 2001 року Станіслав Довгий, який тоді не так давно став головою Держкомзв’язку, домігся урядового рішення про звільнення «Укртелекому» від виплати дивідендів за 2000 рік: слід було терміново нарощувати фінансові показники компанії. Влітку 2002 року новий голова бюджетного комітету ВР Петро Порошенко навіть пропонував створити за цим фактом слідчу комісію. Цікаво, чи вибачить він «Укртелекому» цей борг тепер?

Дивіденди «Укртелекому» за 2001 і 2002 рік нараховувалися порівняно справно. Щоправда, 148,9 млн. гривень за 2001 рік компанією не виплачувалися, а пішли взаємозаліками на погашення заборгованостей за послуги зв’язку Міноборони, МВС, СБУ і частково місцевих бюджетів з фінансування пільг населення.

У липні 2003 року після нагадувань ФДМУ «Укртелеком» заявив про намір виплатити 221 млн. грн. дивідендів за 2002 рік. Частину цих коштів через систему «Аваль-Експрес» було спрямовано акціонерам — фізособам, а частину, відповідно до листопадового рішення уряду, — на погашення заборгованості з пільг населення за надані послуги зв’язку, а також заборгованостей із поточних платежів за послуги зв’язку, що надаються бюджетним установам. За затвердженим урядом механізмом, кошти ці мали бути перераховані бюджетам низових рівнів і ще до кінця минулого року повернутися в «Укртелеком». Остаточно розплатилася з держбюджетом компанія тільки під завісу минулого року — оголошення про це з’явилося в «ДК Зв’язок» від 15 січня.

Поки що виплата дивідендів за 2000 рік регламентується лише законом про держбюджет. Там само зазначено, що з цих коштів мають бути здійснені субвенції місцевим бюджетам на погашення заборгованості з пільг для населення за надані послуги зв’язку в сумі 138,4 млн. грн. (92,9% отриманих коштів) і на ліквідацію наслідків стихійного лиха минулих років — 10,5 млн. грн. (7,1%).

Конкретного механізму перерахування коштів, схожого на той, що був торік, немає. Природно, «Укртелекому» було б вигідніше провести з державою взаємозалік, не оголюючи своїх оборотних коштів. За повідомленнями інформагентств із посиланнями на представників компанії, нині в «Укртелекому» немає вільних 148,9 млн. грн. Аби їх зібрати, потрібен якийсь час, можливо, триваліший, ніж залишилося до кінця кварталу.

Ці протиріччя стали надбанням гласності в той момент, коли постало питання про призначення дати загальних зборів акціонерів ВАТ «Укртелеком». Адже, відповідно до статуту компанії, рішення про нарахування і виплату дивідендів повинні приймати саме загальні збори. Наприкінці грудня в офіційній пресі — «Урядовому кур’єрі» і «ДК Зв’язок» — з’явилися оголошення про призначення зборів на 17 лютого. Як з’ясувалося згодом, «Укртелеком» цього оголошення не давав. Це зробив ФДМУ, що виконує функції власника 92,86% акцій оператора. Минулого тижня, 13 січня, офіційний реєстратор «Укртелекому» — фірма «ЭНСТИ Трансфер» — повідомив, що якихось дій зі скликання загальних зборів на 17 лютого не починав. Планові загальні збори акціонерів ВАТ «Укртелеком» мали відбутися 16 квітня. І питання про виплату дивідендів за 2000 рік включене у їх порядок денний. Правда, станеться це уже у другому кварталі. Проте, відповідно до планів ФДМУ і закону про держбюджет-2004, кошти за 2000 рік мали надійти в першому кварталі! Цим і пояснюється тиск ФДМУ на «Укртелеком» щодо перенесення дати зборів акціонерів. Рішення питання було винесене на політичний рівень. Слово за бюджетним комітетом, засідання якого має відбутися, а також за Кабінетом міністрів...