UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підприємців пропонують поділити на п'ять нових категорій – комітет Верховної Ради

Розподіл пропонується за сегментним підходом

В Україні пропонують перейти на іншу систему класифікації підприємництва. Ця технологія поділу бізнесу є сегментним підходом на противагу існуючому секторальному. Зокрема, пропонується виокремити в законодавстві п'ять категорій підприємництва з розподілом на підкатегорії. Про це повідомляє комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку за результатами обговорення з представниками бізнесу законодавчих новацій.

Читайте також: Навіщо заганяти бізнес у «тінь»? Є альтернативний шлях збільшення спроможності держави

Нормативно-правове регулювання, на думку ініціаторів відповідних законодавчих змін, має включати такі категорії економічних бізнес-суб'єктів:

“Усі вищезазначені категорії економічних суб’єктів належать до загальновизнаного сектору МСБ (мікро, малого та середнього бізнесу). Безпосередньо мікро, малі та середні підприємства відповідають загальноприйнятим критеріям для визначення категорій підприємств відповідно до Рекомендацій Європейської Комісії 2003/361/ЄС від 6 травня 2003 року. Інші категорії, такі як самозайняті особи, платформнозайняті особи та сімейні підприємства, потребують релевантного уточнення та/або визначення по суті й за формою, а також напрацювання окремого регулювання,” – зазначено у повідомленні профільного комітету.

Метою змін нормативного регулювання ведення бізнесу є, на думку ініціаторів цього процесу, надання деяким категоріям додаткових преференцій. Зокрема, це має стосуватися таких категорій, як самозайняті, платформнозайняті особи та сімейні бізнеси. “Надання економічно проактивним особам, які свідомо приймають підприємницький ризик, широкого спектра можливостей реалізувати свій економічний та підприємницький потенціал з максимальним соціально-економічним ефектом, створення умов для всеосяжної детінізації позалегальної економіки й забезпечення еволюції розвитку підприємців від базових форм економічної організації (самозайнятих) до категорій середнього та великого бізнесу,” – зазначається в інформації щодо обговорення відповідних перспективних законодавчих змін в Україні.

Як повідомлялося раніше, у червні 2024 року реєстрація нових фізичних осіб-підприємців зменшилася на третину у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року. Таким чином приріст склав -30%. Однак за перше півріччя 2024 року українці відкрили понад 148 тисяч ФОПів, що на 10,8% більше, ніж за аналогічний період 2023 року. Такі дані дослідження ринку малого бізнесу опублікували експерти YouControl