UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ публікує альтернативну оцінку дієвості українського бізнесу: індекс очікувань ділової активності зростає 

Напередодні Держстат дав інший сценарій 

Українські підприємці не суттєво, але поліпшили оцінку результатів своєї діяльності в ближчій перспективі. “Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) у липні становив 44,4 (у червні – 43,6)”, – зазначається у звіті Національного банку “Щомісячні опитування підприємств України, липень 2024 року”.

Чому поліпшилась оцінка перспектив діяльності?

Експерти Національного банку в аналітичній довідці до відповідного звіту зазначають, що на такі відповіді бізнесу вплинули адаптивність до проблем з енергопостачанням, а також постійна та ефективна робота торговельного морського коридору і прогнозовані інфляційні очікування. Серед факторів, які також позитивно вплинули на бізнес-середовище, аналітики Національного банку визначають пом’якшення валютних обмежень та сезонний фактор.

“Водночас стримуючими чинниками залишалися погіршення безпекової ситуації, ризик подальших терактів проти критичної інфраструктури та тривале її відновлення, посилення курсових очікувань, значний дефіцит кваліфікованих кадрів, які ускладнювали економічну активність підприємств усіх секторів, що беруть участь у щомісячних опитуваннях Національного банку”, – вказано в публікації.

Очікування бізнесу у різних галузях економіки відрізняються: НБУ

За оцінкою опитаних спеціалістами Національного банку представників бізнесу в будівництві та сфері послуг і в промисловості, очікування щодо результатів діяльності дещо відрізняються. “Респонденти сектору промисловості та послуг мали ліпші, порівняно з попереднім місяцем, оцінки щодо обсягу виготовленої продукції/наданих послуг, обсягу незавершеного виробництва, нових замовлень на послуги. Завдяки бюджетному фінансуванню на відновлення інфраструктури та будівництво доріг, будівельні компанії прогнозували збільшення обсягу будівництва, нових замовлень, а також обсягу закупівлі сировини та матеріалів. На тлі посилення очікувань щодо темпів зростання закупівельних цін, підприємства всіх секторів, що беруть участь в опитуванні, продовжують прогнозувати подальше здорожчання цін/тарифів на власну продукцію/послуги”, – вказано у повідомленні.

Ринок праці стабілізується

Як з'ясувалося під час опитування, ситуація на ринку праці залишається складною, хоча у секторі будівництва загальна чисельність працівників прогнозується на рівні попереднього місяця. У промисловості та сфері послуг – очікується її зменшення, але нижчими, ніж раніше, темпами. “Найстриманіші оцінки мають респонденти торгівлі”, – зазначається у звіті експертів НБУ за результатами опитування.

Напередодні Державна служба статистики опублікувала детальне дослідження ділової активності за липень поточного року. Показники цього дослідження відрізняються від оцінок експертів НБУ.

За даними статистики, у липні поточного року індикатор ділової впевненості в промисловості знизився порівняно з червнем на 1,6 відсоткових пунктів і становив мінус 8,7%. Трохи меншим цей негативний показник є у переробній промисловості, де порівняно з попереднім місяцем скорочення зафіксовано на 1,8 відсоткових пунктів, але в цілому показник становить мінус 7,4%. Індикатор ділового клімату у промисловості за спостереженнями експертів Держстату знизився порівняно з червнем на 0,1 відсоткових пунктів і має показник +0,6%. У переробній промисловості очікування є кращими – відповідний індикатор скоротився на 0,3 пункти і становив +0,5%.