UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАБУ зацікавилося компанією "Київміськбуд"

Слідчих, зокрема, зацікавило прохання компанії докапіталізувати її на 1 млрд грн з бюджету Києва.

Національне антикорупційне бюро України запросило у Київської міської державної адміністрації низку документів щодо діяльності будівельної компанії "Київміськбуд". Про це повідомила журналістка видання "Цензор.нет" Тетяна Ніколаєнко.

Компанія на 80% належать Києву, а президентом холдингом є Ігор Кушнір, чию скандальну розмову з Максимом Микитасем, ексголовою Укрбуду, "злили" в Інтернет. Розмова зацікавила не лише ошуканих інвесторів, які роками не можуть заселитися до своїх квартир, а й слідчих НАБУ.

За словами Ніколаєнко, 19 квітня НАБУ звернулося до голови КМДА Віталія Кличка з вимогою у триденний термін надати документацію про співпрацю з "Київміськбудом". Антикорупційне відомство цікавить низка документів, а саме:

Крім того Кличка просять надати інформацію про отриманий Київською міською радою прибуток від діяльності ПрАТ "ХК "Київміськбуд" за останні п’ять років. А також інформацію про розмір недоотриманого Київською міською радою прибутку після звільнення об’єктів незавершеного будівництва групи компаній "Укрбуд" від нарахування пайової участі у створенні та розвитку інфраструктури міста Києва.

Як наголосила журналістка, ці дії НАБУ слід пов’язувати із заявою Ігоря Кушніра про неможливість добудовувати будинки для інвесторів "Укрбуду". А йдеться про велику кількість будівельних об'єктів - аж 10 житлових комплексів.

Читайте також: Голова «Київміськбуду» для виконання завдання президента добудувати житло «Укрбуду» скористався телефонним правом

Як повідомляли ЗМІ, у грудні 2019 року “Укрбуд” Микитася зупинив будівництво 26 об’єктах. “Київміськбуд”, який належить громаді Києва та який очолює Ігор Кушнір, має добудувати ці ЖК, але щось пішло не так.

Однак форс-мажорні обставини не завадили Кушніру відпочити в елітному готелі Відня. У листопаді 2022 року вийшло розслідування “Української правди” "Батальйон Відень 2". Серед відомих постатей журналісти зустріли у Відні голову правління “Київміськбуд” Ігоря Кушніра.

Інвесторів цей факт дуже обурив. Вони написали спочатку Кличку, а потім Зеленському з проханням втрутитись в ситуацію й добудувати житлові комплекси.

Влада пообіцяла ситуацію вирішити й справа поволі зрушилась з місця. Попри те у когось з ошуканих людей здали нерви й 13 квітня хтось жбурнув гранату Кушніру на подвір'я у його будинку в Дніпрі. Вона вибухнула, але нікого не вбила й не скалічила. Але будинок трохи пошкодила.

А 26 квітня, після скандалу зі "злитою" розмовою й кількох петицій, Кушнір раптом заявив, що компанія "Київміськбуд" відновила будівництво чотирьох ЖК: ЖК "Mirax", ЖК "Урлівський-1", ЖК "Урлівський-2" та ЖК "Абрикосовий". На перших трьох майданчиках, за його словами, уже кілька днів йдуть роботи, на четвертому - почнуться незабаром.