UA / RU
Підтримати ZN.ua

КИЇВСЬКА ПРОПИСКА «СЛАВУТИЧА»

7 червня відбулася урочиста церемонія відкриття київської пивоварні «Славутич», що стало знаменною подією як для пивної галузі, так і для країни загалом...

Автор: Василь Броварський

7 червня відбулася урочиста церемонія відкриття київської пивоварні «Славутич», що стало знаменною подією як для пивної галузі, так і для країни загалом. Адже вперше за останні 20 років у практиці вітчизняного пивоваріння кошти були спрямовані не на реконструкцію діючого, а на будівництво цілком нового підприємства. Загальна сума інвестицій, вкладених у будівництво, становила понад 50 млн. євро. Крім того, на розвиток інфраструктури міста славутичани виділяють майже 25 млн. гривень. Фахівці стверджують, що реалізовано найбільший інвестиційний проект у пивоварній галузі України. Із введенням в експлуатацію нової київської пивоварні частка ВАТ ПБК «Славутич» на ринку продажу пива вже нинішнього року збільшиться до 23%.

Нова пивоварня «Славутич» має велике значення для міста, — зауважив під час відкриття київський міський голова Олександр Омельченко. — Адже це понад 400 додаткових робочих місць, продукція найвищої якості, значні фінансові вливання у вигляді податкових відрахувань до державного та місцевого бюджетів. Очікується, що пивоварня увійде в десятку найбільших платників податків столиці. Будівництво підприємства такого рівня перетворює наше місто на одну з найкращих європейських столиць, збільшуючи його інвестиційну привабливість.

Нова київська пивоварня входить до складу групи підприємств Baltic Beverages Holding (BBH), створеної 1991 року виключно для інвестування в підприємства пивоварної галузі країн колишнього Радянського Союзу. Її справжніми власниками є Carlsberg Breweries та Scottish & Newcastle (№4 і 5 на світовому пивному ринку), яким належать по 50% акцій холдингу.

Головна стратегія діяльності BBH — формування позитивного ставлення споживачів до продукції за рахунок технологічних переваг виробництва, професіоналізму персоналу, якості продукції та послуг. Компанія входить до десятки найбільших пивоварів Європи, посідаючи лідируючі позиції на ринках пива Росії, Казахстану та країн Балтії, де їй сьогодні належать найбільші пивзаводи. На сьогодні ВВН контролює 19 підприємств, включно з українським ВАТ «Пивобезалкогольний комбінат «Славутич» (Запоріжжя), ВАТ «Львівська пивоварня» і відтепер Київська пивоварня «Славутич». Загалом по Україні підприємства групи BBH забезпечують зайнятість понад 1600 працівникам. Загальні відрахування податків до державного і місцевих бюджетів минулого року сягнули 183 млн. гривень.

Необхідність запуску нового підприємства була викликана хорошою кон’юнктурою внутрішнього ринку. Так, за прогнозами, населення України 2004 року збільшить споживання пива на 10%, порівняно з 2003-м. «Темпи зростання продажів виправдовують очікування ВВН щодо періоду окупності нової пивоварні — 8—10 років. Вже за п’ять перших місяців нинішнього року обсяг продажу пива підприємствами групи збільшився на 21%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це свідчить про те, що споживач любить пиво наших торгових марок, і вони мають потенціал для подальшого зростання», — запевнив генеральний директор «Славутича» Петро Перетятько.

Будівництво нової пивоварні «Славутич» у Києві, що розпочалося 15 грудня 2002 року, завершили в рекордні терміни — за півтора року. Вже 16 лютого 2004 року було зварено перше пиво, 6 березня — розлито першу партію бурштинового напою, який, за висновком фахівців-дегустаторів, цілком відповідає всім вимогам якості. Протягом наступних трьох місяців налагоджувальних робіт завод виведено на повну потужність першої виробничої черги — 400 тисяч літрів пива за добу, або 120 млн. літрів пива за рік.

На київському «Славутичі» задіяно найсучасніше бельгійське, німецьке та швейцарське обладнання, а технологічний процес побудований з урахуванням новітніх технологій енергозбереження, охорони здоров’я та навколишнього середовища. Тут і додаткові фільтри для роботи з пилоутворюючими речовинами, і станції регенерації тепла, вуглекислого газу, очищення каналізаційних стоків, і багато іншого. Використовувану воду ретельно готують за десятками показників. Для всіх пивоварень BBH в Україні станції з підготовки води, на яких її очищають та доводять до відповідного стандарту, є невід’ємною частиною виробництва. Унікальне й компонування варильного та бродильного цехів, технологічних дільниць і служб під одним дахом, що дозволяє якнайефективніше керувати технологічним процесом.

На підприємстві застосовуються ультрасучасні європейські технології, аналогів яким в Україні немає. Нові методи пивоваріння забезпечують стабільність якісних показників напою, зводячи при цьому до мінімуму втрати у процесі виробництва. Використання високопрофесійними фахівцями-пивоварами добірної сировини в поєднанні з новітніми технологіями завжди було, є і буде непорушним фундаментом конкурентних переваг продукції.

На Київському заводі випускатимуть пиво таких брендів, як «Славутич», «Арсенал», «Туборг» та «Львівське», а також новий сорт — «Арсенал Київське — фірмове». Новинка дозволить розширити асортимент торгової марки «Арсенал» і водночас сприятиме освоєнню найбільш місткої середньоцінової ніші на ринку.

— Стратегічний досвід «Славутича», — зазначив міністр аграрної політики України Віктор Слаута, який також брав участь у відкритті нового підприємства, — безперечно, буде використане для розвитку інших галузей економіки України.

Пуск нової пивоварні в Києві став наочним прикладом плідного міжнародного партнерства й ефективного залучення іноземних інвестицій у розвиток вітчизняного пивоваріння. І якщо він стане прикладом такої ж співпраці законодавчої та виконавчої влади з підприємцями, від цього виграють не лише пивовари та споживачі їхньої продукції, а й інші галузі вітчизняної економіки.