UA / RU
Підтримати ZN.ua

ФОРУМ INTEL: ПЕРШИЙ МЛИНЕЦЬ

Другого жовтня в Москві відбувся Форум Intel для розробників (Intel Developer Forum) — перший на території регіону, що об’єднує країни Східної Європи, Близького Сходу й Африки...

Другого жовтня в Москві відбувся Форум Intel для розробників (Intel Developer Forum) — перший на території регіону, що об’єднує країни Східної Європи, Близького Сходу й Африки.

На думку першого заступника міністра РФ з питань зв’язку й інформатизації Бориса Антонюка, що виступав на форумі, програми, які компанія Intel проводить у Росії, є одним із найважливіших напрямів здійснення Федеральної цільової програми «Електронна Росія».

Головний виконавчий директор компанії Intel Крейг Баррет відзначив роль інформаційних технологій у сучасній економіці і підкреслив: Росія, з традиційно високою якістю вищої освіти, має всі шанси стати світовим лідером у галузі високих технологій.

У рамках виступу Крейга Баррета працівники російського підрозділу Intel продемонстрували можливості сучасного персонального комп’ютера в галузі комп’ютерної графіки. З допомогою цифрової відеокамери вони зняли кілька кадрів у московському Кремлі, потім з допомогою загальнодоступного програмного забезпечення з відзнятого матеріалу створили тривимірне оточення, куди помістили віртуальних велосипедистів. У ролі одного з учасників велогонки виступав сам Крейг Баррет — його фотографію оцифрували й за допомогою спеціального ПО вставили у відеокліп. Раніше таку технологію можна було зреалізувати лише на дорогих професійних графічних станціях.

Попри те, що Україна входить у регіон, для представників якого проводився форум, українських розробників серед організаторів і основних експонентів не спостерігалося (як пасивні учасники вони все-таки були присутні). Запитання про стратегію Intel стосовно України, адресовані на прес-конференції представникам компанії, також не засвідчили їхнього особливого зацікавлення нашою країною: відповіді мали дипломатично уникливий характер. Таким чином, хоч Україна й не поступається Росії за науково-технічним потенціалом, кількісними та якісними показниками щодо підготовки кадрів (згідно з недавно опублікованою статистикою в Україні є 23 тисячі сертифікованих програмістів проти 65 тисяч у Росії, що цілком відповідає співвідношенню населення наших країн), через нижчу динамічність та прозорість інформаційного сектора економіки вона ризикує опинитися на задвірках інформатизації країн СНД.