UA / RU
Підтримати ZN.ua

Енергетична відповідальність. ДПЕК — найбільш соціально орієнтована компанія галузі

Донбаська паливно-енергетична компанія (ДПЕК) — єдина приватна компанія паливно-енергетичного комплексу України, що здійснює системні соціальні інвестиції в міста, де розташовані підприємства корпорації...

Автор: Богдан Волошин

Донбаська паливно-енергетична компанія (ДПЕК) — єдина приватна компанія паливно-енергетичного комплексу України, що здійснює системні соціальні інвестиції в міста, де розташовані підприємства корпорації. Це створює позитивні передумови для економічного розвитку всієї країни.

На сьогодні надзвичайно гостро стоїть питання взаємин бізнесу, влади і суспільства. Адже в ринковій економіці держава і бізнес невіддільні одне від одного. Але мало які українські компанії можуть похвалитися вдалим досвідом роботи у сфері корпоративної соціальної відповідальності (КСВ). Єдиною приватною компанією паливно-енергетичного комплексу України, котра перейшла від безсистемних проектів у сфері благодійності і спонсорства до довгострокових стратегічних програм КСВ є Донбаська паливно-енергетична компанія.

Торік улітку компанія запустила програму соціального партнерства, котра досі залишається унікальною в масштабах усієї України: протоколи про наміри у сфері соціального партнерства були підписані з міською владою семи міст, де присутній бізнес ДПЕК. Тільки протягом півроку на реалізацію цієї програми корпорація виділила 3 млн. гривень. І це не рахуючи понад 30 млн. гривень, що були спрямовані на модернізацію та реконструкцію котелень і тепломереж у містах Тернівка і Першотравенськ. При цьому питання, як розпоряджатися коштами, вирішувалося разом із міською владою та громадами. «Це дозволило максимально ефективно вкласти кошти у вирішення актуальних проблем міст, а ми отримали можливість на практиці визначити стратегію і тактику подальшого співробітництва», — зазначає директор з управління персоналом і корпоративними комунікаціями ДПЕК Сергій Кордашенко.

Наприклад, на кошти, виділені компанією місту Павлоград, було придбано найсучасніше медичне устаткування, меблі, сантехніку. «Програма соціального партнерства між ДПЕК, ВАТ «Павлоградвугілля» і Павлоградом, згідно з якою нашій лікарні виділили близько 940 тис. гривень, є дуже важливою для всіх жителів міста, — каже головний лікар міської лікарні №1 Ніна Куриленко. — Я дуже рада тому, що представники бізнесу — керівники ДПЕК і «Павлоградвугілля» — з увагою ставляться до соціальних проблем Павлограда й готові вкладати кошти у вирішення міських проблем».

Крім фінансової допомоги, ДПЕК надає місцевій владі експертне сприяння при розробці програм щодо підвищення конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості міст. Цього року корпорація має намір перенести практику соціального партнерства на довгострокову і більш масштабну основу. Допомагатимуть їй у цьому фахівці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). «Ми виходимо з того, що нова формула стратегічного співробітництва і бізнес-підхід до соціального інвестування мають передбачати єдине розуміння довгострокових перспектив розвитку міст, де наші підприємства відіграють містоутворюючу роль», — зазначають у ДПЕК. Таким чином, соціальне партнерство компанії відрізняється від традиційної благодійності тим, що дає змогу врахувати інтереси всіх зацікавлених сторін: благоотримувачів, громадськості і влади.

Слід зазначити, що КСВ для ДПЕК — суто добровільна справа, здійснювана паралельно з поліпшенням умов праці на підприємствах компанії. Корпорація постійно переглядає умови колективних договорів у бік поліпшення соціального захисту трудящих на вугільних і генеруючих підприємствах компанії — ВАТ «Павлоградвугілля», ВАТ «Шахта «Комсомолець Донбасу», структурних одиницях ТОВ «Східенерго». А колективний договір «Павлоградвугілля» по праву вважається найкращим в українській вугільній галузі. Працівникам виробничого об’єднання гарантується допомога в разі звільнення чи скорочення, оплата частини комунальних послуг, підприємство виступає гарантом у банку, коли сім’ї молодих гірників беруть іпотечний кредит, зобов’язується видавати безвідсоткові позички на купівлю житла та інші пільги.

Досвід соціальної відповідальності, набутий сьогодні на підприємствах ДПЕК, буде поширено й у інші регіони, передусім у Запоріжжя. Нагадаємо, торік ДПЕК стала стратегічним партнером держави в енергопостачальній компанії «Дніпро­енерго». Завдяки приходу інвестора, це підприємство було врятоване від банкрутства і змогло відновити свою платоспроможність, тим самим отримавши можливість для подальшого соціального й економічного розвитку.