UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти ВООЗ: дешевих і доступних сигарет бути не повинно

Ціни й податки на різні види сигарет за останні роки зростали нерівномірно. І це гальмує зниження рівня куріння.

Автор: Ольга Рогоза

Ще недавно Україна входила до п’ятірки країн - запеклих світових курців. Тепер вона перемістилася на 24-те місце в рейтингу. За цим стоїть зменшення кількості курців, скорочення виробництва тютюнових виробів, зростання цін і податків… Щоправда, ціни й податки на різні види сигарет за останні роки зростали нерівномірно. І це гальмує зниження рівня куріння. Про це вели мову на круглому столі народні депутати, представники Міністерства охорони здоров’я та експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Анне-Марія Петручич, економіст штаб-квартири ВООЗ, визнає: «На цей час в Україні частка податків у тютюнових виробах найвища серед країн СНД, але ціни все ще низькі, тому податки можна збільшувати, щоб збільшити ціни в цілому».

Справді, швидке зростання акцизу на тютюнові вироби в 2008-2010 рр. принесло результати. Акцизи зросли в сім разів, доходи бюджету - у п’ять, а ціни на тютюнові вироби - втричі. Зрештою настав перелом у невпинному зростанні виробництва тютюнових виробів. «З 2008 року виробництво скоротилося на чверть, доходи від акцизів зросли до 2 млрд. дол. і перевищили доходи від продажу алкоголю», - констатує колишній заступник міністра економіки Володимир Рябошлик.

Водночас, на думку учасників круглого столу, ефективність акцизної політики значно знижена існуючою диверсифікованістю ставок податків. Сьогодні в Україні фактично співіснують дві податкові системи для сигарет. Так, якщо за сигарети з фільтром платять 111 грн. акцизу за 1000 сигарет (специфічна складова акцизу) плюс 25% від вартості (адвалорна), то за сигарети без фільтра - відповідно 49 грн. і 20%. Різниця в 2,5-3 рази.

Динаміка підвищення акцизу на сигарети без фільтра відстає від їхніх «фільтрових» побратимів приблизно в чотири рази. Сигарети без фільтра дорожчають повільніше. У результаті в міру підвищення акцизів курці не відмовляються від шкідливої звички, а просто мігрують у сегмент дешевших, зокрема безфільтрових сигарет. Ця ж дешевизна приваблює і молоде покоління. У підсумку програє, по-перше, здоров’я людей, які не поспішають кидати курити, по-друге, держбюджет, який отримує менше податків із сигарет без фільтра.

Як повідомила Державна податкова служба, за перші три квартали 2011 р. виробництво сигарет без фільтра зросло порівняно з аналогічним періодом 2010 р. на рекордні 43% - до 6,6 млрд. шт. (для порівняння: виробництво сигарет із фільтром за цей період упало на 5%).

«Диверсифікованого підходу до оподаткування різних сигарет бути не повинно», - переконаний глава Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я Олег Мусій. Цю думку розділяє й експерт з акцизної політики Олег Івченко: «Один із принципів політики ВООЗ: акцизи та ціни на тютюнові вироби повинні бути схожими, щоб курці не могли переходити з одного товару на інший». За словами експерта, щоб сигарети стали менш доступними, потрібно насамперед піднімати мінімальне податкове зобов’язання за акцизом, продовжувати підвищення специфічної частини акцизу.

Також вирішення проблеми експерти бачать в уніфікації оподаткування сигарет із фільтром і без фільтра. Що заважає Україні за прикладом Європейського Союзу позбавити податкових пільг сигарети без фільтра? Підійшла ж політика ЄС - дешевих і доступних сигарет бути не повинно -Російській Федерації, яка нещодавно вирівняла податки на сигарети з фільтром і без. Аналогічну податкову політику стосовно сигарет сповідують і США - там акцизи відрізняються лише залежно від штату, а не від виду тютюнової продукції.

Як повідомив народний депутат, член парламентського комітету з питань соціальної політики та праці, голова міжфракційної депутатської групи «За духовність, моральність і здоров’я України» Павло Унгурян, комітет найближчим часом підготує законопроект, який удосконалить систему оподаткування сигарет, ліквідує «податкові пільги» для окремих видів тютюнової продукції та продовжить зростання акцизу на тютюн.