UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єдиний податок поки що втримався. Уже до кінця квітня проект податкового кодексу збираються передати до Верховної Ради

Отже, із 2008 року житимемо по-новому? Принаймні це випливає зі слів заступника міністра фінансів Тетяни Єфименко, яка вважає, що держбюджет-2008 зверстають з урахуванням ухваленого в 2007-му Податкового кодексу...

Автор: Сергій Следзь

Отже, із 2008 року житимемо по-новому? Принаймні це випливає зі слів заступника міністра фінансів Тетяни Єфименко, яка вважає, що держбюджет-2008 зверстають з урахуванням ухваленого в 2007-му Податкового кодексу. Сумнівів із цього приводу, звичайно, багато. Народним депутатам зараз явно не до серйозної законотворчої діяльності, тому поспіх тут ні до чого. Тим паче, що сам проект податкового кодексу (точніше, його різноманітні варіанти, а також малі й великі різновиди) пишеться в Україні вже близько десяти років. Нинішній документ, судячи з висловлювань аудиторів і керівників підприємств та організацій, потребує серйозної шліфовки. Свої думки і пропозиції з приводу тексту законопроекту вони виклали за круглим столом, організованим Українським союзом промисловців і підприємців.

Податкова еволюція

За задумом авторів, розроблення законопроекту передбачало еволюційний шлях податкових перетворень. Хоча навіть абстрагуючись від нових податкових ставок і лише уявивши, що з нового року підприємствам доведеться знову налагоджувати свою звітність, можна не сумніватися: бізнес сприйме нововведення як чергову паперову революцію. Багато підприємств, особливо малі і середні, кілька місяців потопатимуть у рутині замість того, щоб повноцінно працювати. Додайте сюди ще маленький нюанс, про котрий неодноразово згадували за круглим столом, — неоднозначність трактувань податкових положень, норми яких нечітко сформульовані, — і проблем навіть великому бізнесу не уникнути.

Природно, автори декларують зниження ставок податків за рахунок розширення бази оподаткування. Якимось чином розробники кодексу збираються охопити податками навіть тіньові (!) структури. Обіцяють зближення бухгалтерського обліку з податковим, амортизацію на будь-який смак, удосконалення адміністрування ПДВ і спрощення процедури його декларування. Придивилися і до світового досвіду інноваційно-інвестиційного розвитку. У результаті передбачають випадки можливого відстрочення сплати податку на прибуток.

Не обіцяють революційних змін щодо акцизу. Щоправда, ознайомившись із положеннями цього розділу, учасники круглого столу внесли пропозицію запровадити мінімальне податкове зобов’язання зі сплати акцизу у твердій сумі з одиниці реалізованої продукції з його поступовим збільшенням. А також визнати за доцільне законодавчо встановити графік збільшення ставок акцизного податку щорічно та мінімального податкового зобов’язання у твердій сумі строком на 5 років.

Єдиний податок: бухгалтери
та аудитори за бортом

На щастя, для найменших підприємців у процесі податкової трансформації встояла спрощена форма оподаткування. Щоправда, при цьому не забули передбачити додаткове оподаткування у випадку перевищення малим підприємством допустимого річного обороту. Не пощастило бухгалтерам та аудиторам. На ці види діяльності спрощена система оподаткування відповідно до нововведень не поширюється.

Розширення бази оподаткування передбачає запровадження податку на нерухомість, оподаткування доходів фізичних осіб від депозитних і навіть поточних рахунків. Узагалі фіз­особам слід мати на увазі, що починається ера вдосконалення оподаткування пасивних доходів.

Початок кінця пільг

Закінчилося спокійне життя для землевласників. Майбутній кодекс відмовляється від пільгових ставок податку на землю. Взагалі загальна його ідеологія передбачає скасування пільг. «Вантажити» податками будуть не фінансовий результат від будь-якої господарської діяльності, а ресурс, що є в розпорядженні суб’єкта господарювання.

Ставки рентної плати тепер потраплять у залежність не від кількості добутих природних копалин, а від їхньої вартості.

Коли це все буде? Залишимо питання відкритим.