UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дід Мороз-фрилансер

Попереду Новий рік — час, коли одним людям хочеться вірити в краще, а іншим, у міру сил і можливостей, заробити...

Автор: Надія Гоцуєнко

Попереду Новий рік — час, коли одним людям хочеться вірити в краще, а іншим, у міру сил і можливостей, заробити. Поки що нинішні реалії такі, що навіть напередодні новорічних свят багато людей замислюються про економію коштів, прагнуть затягти ремінь якомога тугіше. Традиційна зустріч Нового року для декого вже здається «зайвою» статтею витрат. Однак є і такі, хто навіть при вимушеному «трудовому простої» все ж примудряється знайти роботу і виграти.

Для кого — свято, для кого — жнива

Моя подруга Ніно, найзвичайнісінька дівчина з грузинським корінням, та у дні новорічних свят її не впізнати. Річ у тім, що вона та її приятель розцінюють цей період не як час для неробства, а як справжні жнива для непоганих тимчасових заробітків. Тут Ніно стають у пригоді блакитний каптанчик із білою опушкою і «родзинка програми» — перука з розсипом світлих локонів. Остання, навіть за яскраво вираженої кавказької зовнішності, діє безвідмовно. Виявляється, статус не просто Снігуроньки, а ще й блондинки в поєднанні з дещицею артистизму, дає змогу мати непоганий підробіток. У кожнім разі, на численних корпоративних святкуваннях Нового року Ніно та її напарника в образі Діда Мороза не лише охоче приймають і обсипають винагородами, а й висловлюють готовність запросити знову.

Побувати у дні новорічних свят в образі Діда Мороза і Снігуроньки — це, так би мовити, класика жанру тимчасової роботи в новорічний період. Звісно, на таке перетворення здатні далеко не всі. Адже потрібно володіти бодай якимись акторськими здібностями, та й конкуренція з боку професіоналів чимала. Але охочі спробувати щастя на цьому сегменті тимчасового ринку праці знаходяться завжди. Напередодні Нового року спеціальні сайти Інтернету просто рясніють оголошеннями потенційних Дідів Морозів, Снігуроньок, а ще клоунів, піратів, індіанців, баби-яги, іграшок-мультяшок й інших популярних персонажів. Пропонують свої послуги на новорічні свята і, безсумнівно, будуть затребувані саксофоністи, стриптизерки, фокусники. Про свою роботу вони пишуть: «Буде цікаво і загадково...». От хіба що не поталанило «пожирачам вогню» — після відомих трагічних подій у Пермі вони нині явно не в пошані.

Чималий вибір послуг охочих заробити у свята тягне і великий діапазон вимог роботодавців — від простацького «бажано мати досвід роботи» до «дилетантам не турбувати». Оплата за ці послуги теж різна. Від символічної 1 грн. Наприклад, на одному з вітчизняних сайтів послуги клоунів і піратів у дні новорічних вистав оцінюються до 500 грн. за годину кожному. Реклама запевняє, що розцінки за виконання ролей Діда Мороза і Снігуроньки стали доступнішими: всього в межах від 290 до 790 грн. (торік за цю роботу актори просили 200 грн. за годину, а роботодавці оцінювали їхню працю ще менше — 100 грн. за годину). У середньому, залежно від платоспроможності замовника, за виконання ролей Дідів Морозів і Снігуроньок можна розраховувати на винагороду від 300 грн. до 300—400 доларів. Непогано, судячи з оголошень, можуть заробити ведучі великих корпоративних заходів — 250—350 дол. за вечір. А найбільша цифра, яку довелося побачити на сторінках Інтернету в розділі тимчасової роботи для акторів у новорічні свята — 600 дол.

Треба сказати, що трудовий запал жадаючих підробітку дещо охолоджує приписка роботодавців, яка гуляє нині на просторах Інтернету: «Просимо вас пам’ятати про тонкощі ціноутворення в період складної економічної ситуації на ринку». Гумор тонкий, зате туману багато...

Їхня праця — вічне свято

Працювати, коли інші відпочивають, можуть і навіть мусять еvent-менеджери (від англ. еvеnt — подія). Адже представники цієї професії опікуються організацією свят, корпоративних заходів. Хоч як дивно, саме тепер, у непростий із фінансового погляду час, для event-менеджерів, які бажають додатково заробити, є дуже непогані шанси. Річ у тім, що, оскільки чимало компаній відчувають фінансові труднощі, то мати в постійному штаті фахівців із організації свят їм не по кишені. А от позаштатні (freelance) працівники, котрі напередодні Нового року беруться за пошук клієнтів, пишуть сценарії під виділений бюджет, враховують усі побажання замовника і готують усю постановку корпоративного заходу, в нинішніх реаліях дуже актуальні. Ціна таких послуг — від 300 доларів (для початківців) і прямо залежить від платоспроможності замовника.

За результатами інтернет-пошуку, у передноворічні дні вітчизняний ринок праці пропонує ряд тимчасових занять, здатних дати додатковий заробіток. По-перше, це робота кур’єра, і не простого, а «святкового». Як відомо, напередодні Нового року і навіть у післяноворічні дні компанії дуже активно розсилають партнерам і клієнтам новорічні сувеніри та привітання. Оплата роботи кур’єра відрядна — у межах 50 грн. на день і вище плюс ще й чайові з радості хтось може дати.

По-друге, пропонується догляд за дітьми. Чимало батьків, особливо молоді, хочуть добре погуляти в новорічні свята і готові платити від 25 грн. за годину і вище за те, що хтось догляне за їхніми чадами. Цікаво те, що догляд за тваринами у святкові дні (є, виявляється, і така послуга) коштує від 10 доларів на день, — виходить, що за останніми доглядати навіть вигідніше, аніж за дітьми.

По-третє, у святкові дні особливо затребуваними є продавці-консультанти, промоутери. І ясно, чому. Адже хоч би скільки посилалися на фінансову кризу, а споживачі однаково купуватимуть у святкові дні не лише завжди потрібні продукти харчування, а й святкові подарунки. Продавці-консультанти і промоутери можуть заробити від 20 грн. за годину або 250 доларів на місяць, — сума залежить від кількості відпрацьованих годин.

Просто незамінними в дні свят є офіціанти (а також кухарі, кухонні робітники, охоронці). Оплата праці офіціанта містить у собі ставку плюс чайові, зазвичай чималі.

Чудові перспективи заробітків відкриваються перед таксистами, адже в дні новорічних свят і Різдва вони можуть застосовувати «подвійний тариф».

Коли згаснуть свічки...

Святкування Нового року закінчується, а тимчасова робота ще залишається. Актуальними, наприклад, стають пропозиції навести чистоту і порядок у квартирі після бурхливо проведених новорічних і різдвяних свят. За даними великих кадрових агенцій із добору домашнього персоналу, прибирання раз на тиждень може коштувати вам від 100 доларів на місяць і більше. Існує й погодинна система оплати.

Попри зимову погоду, завжди «гарячою» залишається робота для розклеювачів оголошень, вантажників, пакувальників.

Пропозиціями про тимчасову роботу в новорічні дні рясніють спеціальні газети. Якщо ж комусь із шукачів цих вакансій мало, не слід забувати, що нинішній Новий рік різниться від попередніх, адже попереду — вибори.

Завжди можна звернутися по консультацію і допомогу в доборі варіантів роботи в центр зайнятості за місцем проживання. Як той казав, було б бажання... Однак, за оцінкою спеціалістів, саме з бажанням підшукати роботу чи принаймні якийсь підробіток, відбувається щось дивне. Роботодавці відзначають тенденцію: у нинішні передноворічні дні, на відміну від такого ж періоду в минулі роки, українці чомусь не дуже й прагнуть знайти додаткову роботу. Отже, горезвісна фінансова криза в умовах наших реалій наштовхнулася на звичне «якось воно буде»...