UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДЕМПІНГ ДЛЯ ГОТЕЛІВ, ПОРЯТУНОК ДЛЯ ТУРИСТІВ В УКРАЇНУ НАГРЯНУТЬ ХОСТЕЛИ

Що таке хостел? Це альтернатива готелю на Заході. Фактично хостел призначений для широких прошарків населення, котрі не можуть або не хочуть нести великі витрати...

Автор: Артем Шаронов

Що таке хостел? Це альтернатива готелю на Заході. Фактично хостел призначений для широких прошарків населення, котрі не можуть або не хочуть нести великі витрати. За кордоном, у тій же Європі, номер для однієї людини в такому закладі коштує від 20 доларів і вище, при тому, що в звичайному міському готелі мінімальні ціни — 60—100 доларів на добу (Україна не виняток. — Ред.). Щоправда, є у хостелів свої нюанси: у кімнаті живе не менше чотирьох чоловік, і сервіс трохи простіший, аніж у готелях. Але основний козир хостелів — це їхні ціни. Багато туристів не можуть собі дозволити великих витрат, приїжджаючи в чужу країну. Саме на них і розраховані хостели. Україна вже підключилася до діяльності Світової асоціації хостелів, адже попит на послуги, пов’язані з розміщенням іноземних туристів і співгромадян, давно перевищує пропозицію. Готелі навіть за існуючими нині високими цінами не можуть задовольнити всі запити.

Зараз малозабезпечені прошарки населення про готелі навіть не мріють. Однак фахівці вважають, що з появою хостелів ситуація кардинально зміниться. Якщо перебування в хостелі обійдеться в 10—20 долл., те проживання в них стане цілком прийнятним для середньостатистичного українця.

Програма розвитку мережі хостелів має і соціальний аспект. Економічні готелі забезпечать робочими місцями випускників туристичних інститутів і коледжів. Крім того, хостели розраховані на молодіжний туризм, тому ця програма має зацікавити чиновників і турфірми. Одним із ходів маркетингової політики власників хостелів може бути співробітництво з туроператорами. У світовій практиці готелі дають туроператорам знижки за основними тарифами на 10—25%. Мережа хостелів в Україні зможе пропонувати знижки в розмірі 10—15% із подальшою накопичувальною системою.

Проблема як завжди одна — гроші на будівництво хостелів або на переобладнання існуючих готелів під стандарти хостелів. За найскромнішими підрахунками, щоб переобладнати кілька поверхів середнього одеського готелю під хостел, необхідно 25 тис. євро. Будівництво хостелу в центрі Києва обійдеться в 1 млн. дол. Щоправда, окупність цих вкладень теж непогана. За розрахунками маркетологів, інвестиції окупаються через півтора-три роки за 70-процентного завантаження закладу. Директори готелів передбачають бум, пов’язаний із розвитком мережі хостелів. Питання лише в тім, коли перший хостел відчинить свої двері для туристів.

Олександр Файнін, віце-президент із розвитку Всеукраїнської молодіжної хостел-асоціації:

— Процес уже зрушив із мертвої точки. На даний момент асоціація, базуючись на досвіді зарубіжних партнерів, розробляє власні стандарти для хостелів. Передбачаються три основні: стандартний, поліпшений, люкс. Стандартний хостел відповідатиме рівню одно-двозіркового готелю, поліпшений — дво-тризіркового, а люкс три-чотиризіркового. Розроблено програму з будівництва хостелів у центрі та регіонах України. У період із 2004 по 2008 рік передбачається побудувати 18 хостелів загальним числом до 4450 місць. Проектна вартість першої черги хостелів — більш як 45 млн. грн.