UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бродський: Переважна частина працівників сьогодні знаходиться в тіні або сидить на мінімалці

Переважна частина працюючих українців сьогодні знаходиться в тіні або отримує мінімальну зарплату...

Переважна частина працюючих українців сьогодні знаходиться в тіні або отримує мінімальну зарплату. При цьому працівники близько 120 тисяч підприємств комерційного сектора офіційно отримують 869 грн і менше, тоді як насправді знайти працівника менше ніж за 1,5—2 тис. грн неможливо, констатує голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський.

«Практично неможливо знайти працівника на менш як 1,5—2 тис. грн. Розумна людина не ставитиме бухгалтерський підпис за менш як 2—2,5 тис. грн. Та й директора на реально працююче підприємство за менш як тисячі чотири гривень ви не знайдете.», — відзначає він у статті для «Дзеркала тижня».

На думку Бродського, змінити ситуацію могло б введення індикативної заробітної плати для директорів, бухгалтерів і кваліфікованих працівників. Таким чином, директор отримував би не менше 5 мінімумів, бухгалтер — 3,5, працівник — 2.

«Сумарно ефект від реалізації цієї ідеї може становити близько 50 млрд. грн., які потраплять до скарбниці. І при цьому не запроваджується жодного нового податку, просто захищається легальний бізнес, він стає більш конкурентоспроможним у боротьбі з нелегалами», — пояснив він.

При цьому в країні приблизно на третину зменшиться кількість субсидій, оскільки підприємці-оптимізатори активно користуються цим інструментом соціального захисту, переконаний Бродський.

Він також підкреслив, що приховування зарплат в Україні призводить до того, що працівники не можуть забезпечити собі гідної пенсії. «Щоб одержувати в майбутньому мінімальну пенсію в 706 грн., до цього українець має одержувати 1600 грн. зарплати», — відзначає Бродський.

«П’ять мільйонів українців узагалі офіційно ніде не працюють, ще 2,5 млн. числяться на мінімалці або півставки від неї, а самі одержують зарплату в конвертах», — підкреслив голова Держкомпідприємництва.

Докладніше читайте в статті Михайла Бродського «Ти не зобов'язаний змінити світ, але ти не маєш права нічого не робити для цього» у свіжому номері «ДТ».