UA / RU
Підтримати ZN.ua

Агонія

Олександр Герасименко відключив телефони на КП «Київтрактородеталь» після того, як Вишгородськи...

Автор: Костянтин Левицький

Олександр Герасименко відключив телефони на КП «Київтрактородеталь» після того, як Вишгородський ВДВС відкрив виконавче провадження, що припиняє його директорство

Минулого понеділка до обіду (поки телефоністи не розібралися, що до чого) підприємство було позбавлене зв’язку із зовнішнім світом. За словами працівників, відключення виконав «Укртелеком» за листом Олександра Герасименка, котрий володіє печаткою КП «Київтрактородеталь», іншими атрибутами КТД, що перебувають у розшуку, і вважає себе його генеральним директором (див. «Кінець двовладдя», «ДТ» №15 від 21.04.2007 р.). Утім, без таких порівняно дрібних капостей (КТД уже позбавляли електрики, арештовували банківські рахунки його і пов’язаних із ним підприємств) можна було б і обійтися. Тим більше що на вівторок 8 травня пана Герасименка було запрошено Вишгородським ВДВС для того, щоб на додаток до надісланого письмового повідомлення усно зачитати йому ухвалу про відкриття виконавчого провадження.

Та зустріч у ВДВС не відбулася. Певне, комусь не хотілося ще раз почути п.2 постанови: «Герасименку Олександрові Миколайовичу, який проживає в с.Синець на вул. Жовтневій, 23, Вишгородського району, не передавати будь-яким особам, окрім генерального директора КП «Київтрактородеталь» Михайлюкова О.Л., печатку КТД, оригінал свідоцтва про держреєстрацію, оригінал статуту підприємства... не розпоряджатися відкритими рахунками КП КТД у будь-яких банківських і фінансових установах, не відкривати і не розпоряджатися новими рахунками... не здійснювати керівництво КТД, не виступати від імені підприємства в державних, приватних та інших підприємствах, не підписувати від імені КП «Київтрактородеталь» договори, угоди, інші правові акти та документи, у тому числі доручення».

Терміновий розпродаж активів...

Працівники підприємства та їхні діти, котрі організувалися в громадський комітет «Молодь проти рейдерства», сподіваються, що активність директора, котрий нав’язує їм себе, буде зупинена. Інакше наслідки його паперотворчості можуть стати сумними для підприємства. Прикладів досить.

Не минуло і місяця після січневого штурму заводоуправління КТД, внаслідок якого зникли печатка і штампи КП «Київтрактородеталь» разом із реєстраційними документами, як активна директорська діяльність розпочалася. Вже 15 лютого О.Герасименко, котрий називає себе новим генеральним директором, підписує попередній договір із таким собі рівненським мільйонером Русланом Корнійчуком. Відповідно до домовленості сторони зобов’язуються не пізніш ніж через 5 днів (уже 20 лютого) підписати договір купівлі-продажу належного КТД майна: «цеху №1 — корпус №5; цеху №2 — побутові приміщення, будинок цеху поршнів; цеху №6... №16... №20...»

Усе майно оцінили в 2,5 млн. грн., передати покупцеві домовилися вже в березні. Узгодження угоди з радою підприємства — пусте. Це Герасименко взяв на себе. Між тим сама рада підприємства про такого гендиректора не знала. Більше того, вона відповідно до статуту ще 2006 року строком на п’ять років обрала гендиректором Олександра Михайлюкова.

На перший погляд — нісенітниця якась, а не договір. Директор, ноги котрого на підприємстві ніколи не було, раптом почав його розпродаж. Аж ніяк. Така паперотворчість дозволяє плодити нескінченні позови до підприємства, яке з формального погляду не виконує договори, скріплені його печаткою, що її наші доблесні сищики от уже три місяці чомусь не можуть знайти. Крім того, вже в договорі передбачені штрафні санкції — 10% від вартості продаваного нерухомого майна, тобто 250 тис. грн. Як той казав, на безриб’ї і рак риба.

Київська земля по 3300 дол. за сотку

Із черговим контрагентом — мільйонером із Рівного Андрієм Горницьким — масштаби угод помітно більші. Відповідно до попереднього договору від 20 лютого, до продажу цій фізичній особі готується 3 га заводської землі. Ось так новий директор дбає про трудівників колективного підприємства і його активи. Ціна, звісно ж, кумедна — 5 млн. грн. за ділянку ледь не в центрі столиці, ціни на нерухомість у якій лякають навіть іноземних інвесторів. У перерахунку виходить 3300 дол. за сотку або, за оцінкою експертів, у 10—20 разів дешевше, ніж реально на ринку. Щоправда, тепер уже директор не обіцяє своєму контр­агентові узгодити угоду з радою підприємства. Натомість гарантує згоду такої собі конференції членів співвласників підприємства, про яку немає жодного слова у статуті колективного підприємства, вищим органом якого є конференція трудового колективу. З таким же успіхом можна було б узгодити угоду з радою футбольного клубу «Автогол». Про штраф знову не забули. Цього разу активна директорська діяльність може обійтися КП «Київтрактородеталь» у 500 тис. грн.

Було випробувано й варіант оренди заводської земельки. Адже її у підприємства чимало — 33 га. Поталанило панові Горницькому — із ним директор Герасименко 6 березня підписав ще й договір найму №11/07 ділянки 0,5 га за 1 тис. дол. на місяць. При цьому щедрий продавець гарантував, що підписання даного договору не призведе до порушення жодного чинного закону, нормативного акта, наказу чи судового рішення, жодного положення статуту чи інших чинних нормативних актів. Звучить цинічно, передусім з огляду на те, що водночас точаться численні судові баталії, а працівники разом зі своїми дітьми, як зазначалося на прес-конференції в агентстві УНІАН, для захисту колективного підприємства готові, коли буде потреба, «відбивати навіть атаки бульдозерів».

Ще більше дивує підписаний акт приймання-передачі до договору найму №11/07. Якимось чином його підписанти вже примудрилися здійснити передачу 0,5 га, не заходячи на підприємство. Знати б, де саме на території КТД розташований цей земельний плацдарм?

Самосуд

Наступним кроком директора, котрий знає, як вивести підприємство з кризи, став позов до дочірнього підприємства «КТД-інвест», співзасновником якого є КП «Київ­трактородеталь». Дуже хочеться у такий спосіб вилучити зі статутного капіталу «КТД-інвест» внесок КТД. Тоді і цією власністю можна буде по-хазяйськи розпорядитися. Покупці на базу відпочинку «Металіст», розташовану на 6,2 га узбереж­жя Дніпра, безперечно, знайдуться. Але де тоді відпочиватимуть члени трудового колективу КТД?

На це запитання в судовому рішенні, природно, немає відповіді. Колегія Господарського суду Київської області в скла­ді Євграфової Є., Ряб­цевої О., Подоляк Ю., не визнавши діюче керівництво КП «Київ­трактородеталь», фактично вирішила результат справи. Не збентежило суддів, що позов подали представники сторони, яка намагається силою забрати підприємство, що печатку й установчі документи КТД було захоплено під час штурму і за фактом їх викрадення порушено кримінальну справу. Не взяв до уваги суд і заяви діючого керівництва, визнавши генерального директора Михайлюкова О., обраного трудовим колективом, неуповноваженою особою. А втім, у заяві закликали до елементарного здорового глузду: перш ніж вершити правосуддя, треба розібратися, «хто є хто», чи бодай відкласти справу до з’ясування іншими судами цього основного питання. Знехтувана була навіть ухвала колег, що набула чинності, відповідно до якої рішення позачергової конференції членів співвласників КТД, зокрема і про обрання генеральним директором Герасименка О., визнано недійсними і скасовано.

Такий вердикт господарського суду — відчутний удар по підприємству. Очевидно, що з його допомогою новий директор і ті, хто за ним стоїть, спробують зламати раніше вибудуваний захист КП «Київ­трактородеталь» від загарбників. І в ідеалі дістати доступ до власності всіх підприємств, засновником яких став КТД.

Ну як директорові Гераси­менку з таким вовчим апетитом раптом стати слухняною вівцею? Щоб агонія була недовгою, не обійтися без утручання держави. Причому одними засіданнями Міжвідомчої комісії з питань протидії поглинанню та захопленню підприємств і повідомленнями її голови Миколи Азарова про те, що працівники МВС запобігли силовому захопленню КП «Київ­трактородеталь», проблему не розв’язати. Давно час діяти. Ще трохи — і країна перетвориться на полігон захоплень і поглинань…