UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗАПАХЛО ХЛІБОМ НОВОГО ВРОЖАЮ

З 1 вересня ціна на хліб у Харківській області знижуватиметься — з таким прогнозом виступив перед журналістами Сергій Хорошайлов, заступник глави облдержадміністрації з питань АПК...

Автор: Антоніна Мазниця

З 1 вересня ціна на хліб у Харківській області знижуватиметься — з таким прогнозом виступив перед журналістами Сергій Хорошайлов, заступник глави облдержадміністрації з питань АПК. Сьогодні хлібозаводи регіону працюють із зерном, купленим по 900—1000 грн. за тонну, ціна зерна нового врожаю — 750 грн.

Хлібоврожайний баланс Харківської області свідчить, що реформовані сільськогосподарські підприємства зберуть, приблизно, 1 млн. 100 тис. тонн зерна, що на 130 тис. тонн менше, ніж торік. Свої корективи у врожай, як завжди, внесла погода. Спочатку вдарили морози, внаслідок чого з 27 районів 5 постраждало так, що сьогоднішня врожайність зернових, зокрема ячменю, від 2 до 5 центнерів із гектара. Жнива за таких умов не окупають навіть витрачену на них солярку. Напередодні жнив стихія завдала ще одного удару — сильний ураган заподіяв додаткових збитків ще 10 районам. Знищено, практично, цілі ниви.

Хід жнив ранніх зернових дещо загальмували постійні дощі та стара техніка. Зношеність техніки така, що ремонтів не уникнути. Проте останніми тижнями господарства вийшли на свої заплановані темпи, обмолот був порядку 23 тисяч гектарів на день. За попередніми підрахунками, наприкінці цього тижня жнива ранніх зернових на Харківщині завершаться. За даними на 7 серпня, було скошено зернових на 88% площ. Вал становить понад 600 тис. тонн; врожайність у низці районів — 21—23 центнери з гектара.

Під час весняно-польових робіт регіон вийшов із найкращими показниками в Україні за одержанням банківських кредитів. Сьогодні погашено лише 350 тис. грн. при заборгованості 26 млн. грн.

Аналогічна ситуація і з погашенням фіксованого податку. І все-таки, за розрахунками фахівців, майже 80% господарств можуть «вийти по нулях» за всіма першочерговими боргами. Решта зробити цього не зможуть. Понад половина у змозі розрахуватися саме ранніми зерновими.

Господарства не дуже поспішають здавати зерно на зберігання. Воно йде з дуже високою вогкістю. Керівники, аби не втрачати на досушуванні, «доводять» зерно в себе на токах. Провіюють, просушують і вже тоді віддають із мінімальною засміченістю. Коли говорити про якість зерна, що на- дійшло, то 25% — продовольче, 75% — фураж.

Обсяг продажу зерна на біржі з кожними торгами збільшується. Маючи дефіцит виробничого зерна, харківська влада орієнтує переробні підприємства, яким потрібен великий обсяг збіжжя, закуповувати його і в інших областях.

Сьогодні на Харківщині на обліку кожен колосок. Враховується врожай у фермерських господарствах, малих підприємствах, аж до присадибних ділянок і приватних городів. Статуправління планує назвати повні дані валового обсягу до 15 серпня.

Проте вже сьогодні харківська влада переконана: регіон буде забезпечено хлібом до нового врожаю. Харків’яни, добре розуміючи, що залежно від кількості зерна в області й ціни, за якою його закуплено, коштуватиме й хліб, уважно стежать за зведеннями з полів.

Перші буханці випічки нового врожаю вже з’явилися в продажу.