UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні вперше висадили експериментальні поля бавовнику, який необхідний для виробництва пороху

Експеримент реалізують в Одеській області

В Одеській області вперше висадили експериментальні поля бавовника. Ця аграрна сировина використовується для виробництва бездимного пороху, який необхідний для створення власного виробництва важливого елементу боєприпасів. Про експериментальні посіви повідомив в.о. міністра агрополітики Тарас Висоцький.

Читайте також: Україна хоче наростити виробництво вибухівки та пороху – Зеленський

Як повідомив очільник міністерства, 10 різних сортів бавовнику посіяно на різних випробувальних майданчиках Українського інституту експертизи сортів рослин і на приватних полях. Спеціалісти проведуть експертизу складу отриманої сировини.

В результаті експертизи можна буде дізнатися, чи підходить згадана сировина для використання у виробництві та якою буде врожайність. Також експерти будуть порівнювати врожайність і визначати, чи має вирощування бавовнику економічну вигоду та чи потрібна буде державна допомога.

У жовтні буде проведено презентацію результатів, коли можна буде запропонувати аграріям практичні рекомендації щодо вирощування відповідної стратегічної для України сировини. Для потреб оборони достатньо від 20 до 30 тисяч гектарів у сприятливих для бавовнику аграрних угіддях, зокрема в Одеській області. Для інвестування виробництва бавовнику на початковому етапі достатньо декількох мільйонів доларів. До такого розміру інвестицій приватні аграрні підприємства готові і можуть оперативно включитися у вирощування стратегічної сировини.

Як повідомляли експерти, кліматичні зміни впритул наближаються до зміни агрокультурної мапи України. Бавовник як рослина, пристосована до нестачі вологи, цілком може акліматизуватися в посушливих районах півдня України.