UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні на 90% засіяли проєктовані площі під всі агрокультури

Серед лідерів культур – кукурудза

 

В Україні аграрії вже засіяли 11 млн гектарів ярих культур. За підрахунками спеціалістів, вже повністю виконано роботи з висадження на 6,3 млн га олійних та 5,1 млн га зернових та зернобобових культур. В цілому висаджено вже понад 90% запланованих площ посіву аграрних культур, які мали б бути висаджені цього сезону, повідомляє комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики.

Зернові та зернобобові

Лідером по посівам в цьому році у найбільш популярному та експортно орієнтованому напрямку аграрного виробництва є кукурудза. Цього року висаджено вже 3,5 млн га. Значно менше висаджено інших культур, серед яких лідерські позиції – у класичних зернових:

Де висадили найбільше?

Територіально активність роботи аграріїв пов'язана не тільки з комфортними умовами роботи, але і з мінімальними ризиками, щодо воєнних дій. Імовірно тому розподіл за обсягами висаджених культур розподілився так:

Крім згаданих культур та регіонів-лідерів, аграрії України посіяли 4,6 млн га соняшнику, 1,6 млн. га сої. Цукрових буряків посіяно на площі 250,1 тисячі га.

Серед регіонів-лідерів, що раніше всіх почали посівну кампанію – Одеська область. Всього ж чотирнадцять областей України почали посівну кампанію 2024, засіюючи однією культурою практично половину полів – ячменем. Зі 128 тисяч гектарів, які вже засіяно, 69,6 тисячі гектарів – це посіви ячменю.