UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пільгового дизпалива для аграріїв нема й не буде

Аграріям не вдасться досягти домовленості з нафтопереробними підприємствами про пільгові закупівлі дизельного палива для проведення осінньо-польових робіт, вважає міністр агрополітики Олександр Баранівський...

Аграріям не вдасться досягти домовленості з нафтопереробними підприємствами про пільгові закупівлі дизельного палива для проведення осінньо-польових робіт, вважає міністр агрополітики Олександр Баранівський.

«Не буде пільгового палива, і ніхто про це мову не веде», — сказав міністр журналістам у четвер, пояснивши, що нафтопереробники самі перебувають у важкому становищі. «Ми розпочинали жнива з соляркою по 2400 грн. за тонну, а сьогодні вона вже коштує 4000 грн. за тонну», — додав О.Баранівський.

За його словами, якщо торік на закупівлю палива аграрії витратили 2,176 млрд. грн., то в нинішньому їхні витрати оцінюються в 6 млрд. грн. Це спричинить підвищення вартості агропродукції. Міністр також відзначив, що мінеральні добрива порівняно з минулим роком подорожчали в 2,8 разу, перевезення — на 50%.

Іншої думки перший віце-прем’єр-міністр України Анатолій Кінах. У середу, підбиваючи підсумки першого засідання урядової робочої групи з відпрацювання питань функціонування ринку нафти та нафтопродуктів, він повідомив: дизельне паливо на проведення жнив і посівної кампанії в Україні реалізовуватиметься сільгоспвиробникам за пільговими цінами. Віце-прем’єр пообіцяв, що механізм розрахунку цін на «соціально орієнтовані види палива» буде розроблено протягом 10 днів. Що ж, почекаємо...

Як уже повідомлялося в пресі, на початку року нафтопереробні підприємства й аграрії за посередництва уряду уклали меморандум про поставки 600 тис. тонн дизельного палива за пільговою ціною 2400 грн. за тонну, проте згодом він був порушений через значне подорожчання нафтопродуктів.