UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОПИРАТИСЯ МАРНО: ЦІНИ ПОЧАЛИ РУХАТИСЯ!

Балотуючись у Дніпропетровську облраду замість вибулого до Верховної Ради Віктора Веретенникова...

Автор: Володимир Овдін

Балотуючись у Дніпропетровську облраду замість вибулого до Верховної Ради Віктора Веретенникова, новий губернатор області Володимир Яцуба під час своїх численних зустрічей із виборцями та журналістами не скупився на оптимістичні прогнози. Ще в середині жовтня Володимир Григорович заявляв, що запасів продовольчого зерна в регіоні більше, ніж в інших областях України. Завдяки цьому ціна на три види хлібобулочних виробів зберігатиметься на колишньому рівні.

Крім того, облдержадміністрація вжила «драконівських заходів» —категорично заборонила вивозити зернові за межі області. Стосується це насамперед насіння соняшнику, запаси якого (мінімум тисяча тонн) є в кожному районі. На думку губернатора, світові ціни на соняшник зростають як на дріжджах, тому для області насіння — щось на кшталт золотого запасу. Схема «насіння соняшнику в обмін на продовольче зерно» має спрацювати, забезпечивши дніпропетровцям цінову рівновагу... З тим народ, за винятком пекарів, і заспокоївся.

Через тиждень після тріумфальної перемоги губернатора на виборах захвилювалися керівники підприємств хлібопекарської промисловості Дніпропетровщини, які входять до асоціації «Дніпрохліб». Вони звернулися до Володимира Яцуби з вимогою скасувати розпорядження голови облдержадміністрації від 3 липня і 28 серпня 2003 року про регулювання цін на хлібобулочні вироби. Свій крок мотивували черговим подорожчанням борошна, ціна на яке підвищилася до 1850 грн. за тонну (вищий сорт) і 1750 грн. (перший сорт). Пекарі більше не в змозі стримувати ціни на хлібобулочні вироби, оскільки це загрожує великими збитками, аж до розорення хлібозаводів.

— Ми маємо або зупинити заводи, або відрегулювати ціни на хліб, — вважає голова правління ВАТ «Золотий колос» Антоніна Власенко. — З липня по жовтень підприємства «заробили» 612,7 тис. гривень збитків, в основному через подорожчання борошна. Підвищення цін на хлібобулочні вироби в червні нічого нам не дало, оскільки з 2 липня різко, до 60 відсотків, подорожчало борошно. Нині практично кожне хлібопекарське підприємство щодня має по 50—100 тис. гривень збитків — адже пекарі змушені купувати дороге борошно, вартість якого становить до 65 відсотків собівартості продукції.

У результаті члени асоціації запропонували губернатору відпустити ціни, забезпечивши при цьому рентабельність своїх підприємств у межах 10%. І таки досягли консенсусу.

Дніпропетровська область, як і 11 регіонів України, відпустить ціни на хліб, крім виробів одного сорту. За словами голови облдержадміністрації Володимира Яцуби, «кожен хлібозавод сам визначить, на який сорт хліба зафіксувати ціни, встановлені на цей момент. Вартість інших видів хліба може зрости до 20%».

Пекарі називають іншу цифру — 30%, тому буханець хліба першого сорту коштуватиме не менше двох гривень. До речі, півкілограмовий батон білого хліба вже подорожчав більш як на 30%.

Щоправда, губернатор заявив, що найближчим часом у всіх містах області буде прийнято рішення про виділення щомісячної дотації для малозабезпечених категорій населення, яких на Дніпропетровщині офіційно налічується понад 100 тис. чоловік. Величину грошової допомоги поки що тільки вираховують. Доки сонце зійде, роса очі виїсть?