UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міноборони Туреччини прокоментувало російські заяви про продовження зернової ініціативи

Насправді перемовини ще тривають.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар та компетентні державні органи Туреччини продовжують проводити переговори зі своїми партнерами щодо продовження дії Чорноморської зернової ініціативи із врахуванням вимог сторін, заявило Міністерство оборони Туреччини у вівторок, 14 березня, після розповсюдження Росією інформації про продовження зернової угоди.

У відомстві зазначили, що 13 березня в Женеві під координацією ООН відбулися переговори  між делегаціями ООН, Російської Федерації та України.  Під час зустрічі Росія оголосила, що підтримає продовження угоди на 60 днів в разі достатнього прогресу щодо сприяння експорту продовольчих товарів і добрив РФ на міжнародні ринки.

В Міноборони зазначають, що під час зустрічі було схвалено кроки щодо розширення ініціативи, однак Хулусі Акар  продовжує проводити зустрічі та координувати дії зі сторонами, щоб продовжити діяльність зернової ініціативи та розширити її відповідно до договору з урахуванням вимог сторін.

«У цих переговорах сторонам нагадують про важливість продовження цієї ініціативи, яка має позитивний вплив на людство в усьому світі та доводить, що всі кризи можна вирішити за допомогою доброї волі та діалогу», - зазначили в турецькому міністерстві.

Читайте також: Росія готова продовжити зернову угоду, але тільки на 60 днів

Вранці заступник голови Міністерства закордонних справ РФ Олександр Грушко заявив, що угоду про експорт зерна з українських портів продовжили на колишніх умовах на 60 днів. В Кремлі навіть похвалились, що зробили "жест доброї волі".

Водночас представники Мінінфраструктури та МЗС України офіційно не коментували ситуацію та не підтвердили досягнення домовленостей у коментарях ЗМІ.

Напередодні віцепрем'єр-міністр інфраструктури та розвитку громад і територій Олександр Кубраков зазначив, що пропозиція РФ продовжити угоду на 60 днів суперечить самій угоді, яка передбачає продовження на щонайменше 120 днів.

У лютому заступник глави МЗС РФ Сєргєй Вершинін сказав, що  Росія вважає «недоцільним» продовжувати дію зернової угоди.