UA / RU
Підтримати ZN.ua

Агрокредитування складає 24 млрд грн з початку року – скільки дали кредитів 5-7-9

Доступні кредити у загальному кредитуванні склали 36,5%

Агрокредитування українських підприємців у напрямку сільського господарства досягло показника 24 млрд грн з початку 2024 року. 36,5% агрокредитування – це кредити за програмою “Доступні кредити 5-7-9”. Лідерські позиції у кредитуванні має Київська область, яка акумулювала 9,7 млрд. грн або понад 40%, повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства.

Читайте також: Єврокомісія розглядає ембарго для аграрної продукції з Росії

Всього прокредитувалось 3850 аграрних господарств, з яких за програмою “доступні кредити” отримано кредитів 2017 підприємствам.

Регіони-лідери кредитування

Найбільший обсяг кредитів за різними програмами отримали аграрії таких регіонів, крім Київської:

За програмою  «Доступні кредити 5-7-9» у топ-3 областей:

Читайте також: Українські аграрії почали посівну, засіюючи однією культурою половину полів

Пільгове фінансування агровиробників за Програмою «Доступні кредити 5-7-9» протягом 2024-2025 років надається за підтримки Світового банку в рамках «Екстреного проєкту надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України (ARISE)». Програма спрощує доступ мікро- та малого бізнесу до банківського кредитування. Аграрії можуть отримати кредит у розмірі до 90 млн грн. Кредитування надається під 5–9% річних, залежно від категорії кредиту та суб’єкта підприємництва.

Раніше, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск і президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн провели перемовини щодо нової серії пропозицій, які Єврокомісія надає Польщі для врегулювання протесту фермерів, повідомляє Єврокомісія. Під час телефонних перемовин, очільниця Єврокомісії повідомила, що наразі європейські інституції розглядають ймовірність введення ембарго щодо імпорту аграрної продукції з Російської Федерації, що було умовою для відповідних поступок від України. “Єврокомісія оцінює можливість запровадження обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції з Росії до Євросоюзу”, – зазначено у пресрелізі ЄК.