UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зникнення категорії обмеженої придатності не врятує ситуації з мобілізацією: названо причини

Корупціонерів цікавить статус «непридатний» із виключенням з військового обліку, що дає змогу виїхати за межі України.

Помилково вважати, що категорія обмеженої придатності створює значні корупційні ризики. На цей факт вказує у своїй статті «В Україні скасували обмежену придатність. Що тепер буде» на сайті ZN.UA Петро Герасименко.

Читайте також: Мобілізація в Україні: коли військові зможуть звільнитися зі служби

Якраз тут їх чи не найменше. Того, хто воліє вдаватися до корупційних діянь, цікавить передусім статус «непридатний» із виключенням з військового обліку. Адже лише він дає змогу виїхати за межі України.

Читайте також: У Львові показали, як може виглядати «справедлива» мобілізація

Водночас обмежено придатні не мають такого права, і їх можуть мобілізувати до армії. Серед обмежено придатних більшість осіб справді має реальні, а не вигадані проблеми зі здоров’ям.

Читайте також: Мобілізація жінок: чи можлива вона зараз

Також чимало обмежено придатних є серед поранених військовослужбовців ЗСУ. І на це слід зважати.

Читайте також: Мобілізація: ляльки й ляльководи

Зникнення категорії обмеженої придатності не врятує ситуації з мобілізацією. І не допоможе поповнити ЗСУ значною кількістю осіб. Навіть якщо всі обмежено придатні стануть придатними. Адже серед призовників частка обмежено придатних до несення військової служби коливається в межах 20%.

Нагадаємо, зараз придатність до військової служби визначають на підставі наказу Міністерства оборони №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України». Цей нормативний акт витоками сягає радянських часів і застарів морально. Він не повною мірою відображає світові стандарти й новітні підходи до діагностики захворювань. А ще надає військово-лікарській комісії можливості для вкрай широкого трактування фізичного стану призовника чи військовослужбовця.