UA / RU
Підтримати ZN.ua

Завершили розслідування стосовно ексочільника Держлісагентства за "відмив" більше 140 млн грн

Оскільки підозрюваний перебуває на території РФ, стосовно нього здійснювалося спеціальне досудове розслідування. 

Національне агентство з питань запобігання корупції та Спеціалізована антикорупційна прокуратура 19 червня 2023 року завершили слідство у справі вимагання та одержання неправомірної вигоди у розмірі 3,7 млн доларів США та 10,8 млн євро (141,3 млн грн за курсом НБУ на момент вчинення злочину) ексочільником Державного агентства лісових ресурсів України. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Під час слідства правоохоронці встановили, що цю суму посадовець одержав за пособництва своєї дружини у період з 2011-2014 років від низки іноземних компаній в обмін на пролонгацію контрактів на поставку деревини. Кошти надходили у вигляді оплати за нібито «маркетингові послуги», після чого «відмивалися» під виглядом законних операцій.  

Читайте також: Лісоповстання місцевих рад проти передачі комунальних лісів монополісту

Дії ексочільника Держлісагентства та його дружини кваліфіковані за ч. 4 ст. 368 (підкуп особи, яка надає публічні послуги), ч. 3 ст. 209 (відмивання доходів) КК України, а його дружини – за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368, ч. 3 ст. 209 КК України. Оскільки підозрювані перебувають на території РФ, стосовно них здійснювалося спеціальне досудове розслідування. 

Нагадуємо, керівник проєкту "Наші гроші" Юрій Ніколов, завдяки розслідуванню якого на початку року були викриті злочинні корупційні схеми при закупівлях в Міністерстві оборони, заявляє про викриття можливих корупційних схем при закупівлях у Національній енергогенеруючій компанії "Енергоатом", що здійснюються під егідою Міністерства енергетики, а куруються – можливо з Офісу президента. Про це йдеться у статті на ZN.UA – "Як "Енергоатом" підняв десятки мільйонів... на мішках".